Termenul de inscriere pentru recenzori este 15 septembrie. La multe primarii nu s-au depus inca cereri.
Recensamantul populatiei si al cladirilor se apropie, dar salajenii nu se inghesuie sa participe activ la realizarea acestuia, desi ar fi o sursa de rotunjire a veniturilor salajenilor. Pentru fiecare zi de munca, statul ofera o remuneratie de 50 de lei, atat pentru recenzori, cat si pentru recenzorii sefi si recenzorii coordonatori.
La unele primarii din mediul rural nu s-au depus inca cereri, iar primarii spun ca vor contacta oamenii pentru a se inscrie. Conditiile ce trebuie indeplinite pentru a putea face parte din echipa de recenzori nu sunt drastice: sunt suficiente studiile medii, este obligatoriu ca oamenii sa stie scrie corect, o cerere tip, cazier judiciar si disponibilitate pentru „plimbare”. In cazul in care vor fi depuse mai multe cereri decat posturile disponibile, se va face o selectie a doritorilor. Cererile de inscriere se depun la sediile primariilor de domiciliu. Din experienta recensamantului de acum zece ani, primarii sunt de parere ca echipa de recenzori din fiecare comuna va fi formata din profesori, invatatori, medici, in general oameni mai scoliti. Listele cu numarul locurilor disponibile sunt afisate la sediile primariilor. De regula, la fiecare actiune de acest gen, in mediul rural participa aceeasi oameni, iar listele nu vor fi greu de intocmit, cel mai important lucru fiind acceptul oamenilor de a se inscrie.
Concurenta la Zalau
La Primaria municipiului Zalau au fost depuse pana in prezent 276 de cereri, iar necesarul municipalitatii este de aproximativ 300 de persoane, a comunicat purtatorul de cuvant al Primariei Zalau. Cum inscrierile se pot face pana la 15 septembrie, municipalitatea se pregateste pentru trierea cererilor. Pentru Zalau este nevoie de 228 de recenzori, 32 de recenzori sefi si un recenzor coordonator. Primariile trebuie sa asigure si rezerve, astfel ca numarul posturilor disponibile va fi suplimentat cu zece la suta. Fiecare recenzor va primi o zona anume in care recensamantul trebuie finalizat intr-un termen prestabilit.
Datele colectate prin recensamantul populatiei si locuintelor vor fi transmise Comisiei Europene, iar completarea cat mai corecta a formularelor implica selectarea stricta a recenzorilor. La inceputul anului, localitatile Moigrad, Popeni, Agrij si cateva strazi din municipiul Zalau au fost selectate pentru efectuarea unui recensamant de proba in perioada 7-16 mai, insa rezultatele probelor nu au fost publicate pana in prezent.