Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj au prezentat ieri cele mai importante aspecte privind abordarea relatiilor de munca, avand in vedere ultimele reglementari in vi-goare, in cadrul sedintei lunare a comisiei de dialog social pentru patronate si sindicate, gazduita de Institutia Prefectului Salaj. Din datele prezentate de Luminita Nemes, inspector sef al ITM Salaj, reiese ca, la sfarsitul lunii august, numarul salariatilor activi in judet era de 43.521, din care 527 angajati noi.
Cat despre contractele de munca active inregistrate in baza Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, acestea au fost in numar de 46.092. Dintre acestea, 37.458 sunt cu norma intreaga pe durata nedeterminata si 2.764 sunt cu norma intreaga pe durata determinata. 5.172 de salajeni sunt angajati pe perioada nedeterminata, cu timp partial, iar 698 sunt angajati pe perioada determinata, cu timp partial.
La un simplu calcul, in conditiile in care din datele ultimului recensamant reiese ca populatia judetului este de 218.000 de locuitori, aproximativ 20 la suta dintre acestia sunt salariati.

Cele mai multe reclamatii sunt pentru neplata salariilor
„Prima pozitie privind aspectele reclamate este ocu-pata de neplata drepturilor salariale, urmata de presta-rea de ore suplimentare neevi-dentiate in foile colective de prezenta si neplatite, munca fara forme legale de angajare si neacordarea concediului de odihna sau necompensarea lui in bani la incetarea raporturilor de munca”, a precizat Luminita Nemes in cadrul sedintei de ieri.
In final, Lucian Baican, subprefectul judetului, a asigurat reprezentantii pa-tronatelor si sindicatelor ca „propunerile privind sanctionarea muncii la negru, nu doar a angajatorului, dar si a angajatului vor fi analizate de catre conducerea Institutiei Prefectului si transmise catre institutiile abilitate de la nivel central”.