Persoanele fizice si juridice au obligatia de a nu arde miristile, stuful,tufarisurile
sau vegetatia ierboasa, fara acceptul autoritatilor pentru protectia mediului
Ca urmare a perpetuarii practicilor de eliberare a terenurilor de resturi vegetale prin incendiere, precum si amploarea pe care a capatat-o fenomenul in ultima vreme, au determinat Inspecoratul General al Situatiilor de Urgenta, impreuna cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Garda Nationala de Mediu sa semneze un protocol de colaborare privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu, referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale de pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente. In aceasta primavara, la nivel national, au fost semnalate aproape o mie de incendii de vegetatie scapate de sub control. In judetul Salaj cazurile se apropie de o suta.
Potrivit lui Virgil Turcas, director executiv al APIA Salaj, protocolul a fost semnat la sfarsitul saptamanii trecute intre ISU „Porolissum”, Garda de Mediu Salaj si Centrul Judetean APIA. Scopul protocolului de colaborare este acela de a creste eficienta actiunilor de control privind respectarea de catre fermierii salajeni, care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale, a bunelor conditii agricole de mediu. Ioan Babos, seful serviciului Controale in teren din cadrul APIA Salaj, afirma ca s-a emis o avertizare catre proprietarii de terenuri. Ei sunt atentionati ca astfel de practici contravin legislatiei in vigoare, conform careia persoanele fizice sau juridice au obligatia de a nu arde miristile, stuful, tufa-risurile sau vegetatia ierboasa, fara acceptul auto-ritatilor pentru protectia mediului si fara informarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta.
APIA poate retrage sprijinul pe suprafata
Ioan Babos avertizeaza ca, incepand de azi, se vor efectua controale in teren spre a se identifica persoanele fizice si juridice care nu respecta standardele pentru mentinerea continutului optim de materie organica in sol si le vor trage la raspundere. Eliberarea terenurilor prin incendiere nu se sanctioneaza doar contraventional, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura putand retrage sprijinul financiar pe suprafata sau, in functie de gravitatea, amploarea si persistenta fenomenului, sa reduca marimea platilor.