Daca pana nu demult, salajenii se numarau printre cei mai constiinciosi clienti ai bancilor, ultimul buletin statistic al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) plaseaza Salajul in fruntea clasamentului din punct de vedere al cresterii soldului restantelor. Astfel, la finele lunii decembrie 2008, restantele creditelor in lei se ridicau la 20,1 milioane de lei, de patru ori mai mari fata de aceeasi luna a anului precedent.
Un salt urias se inregistreaza la capitolul credite in valuta. Astfel, sumele pe care salajenii – persoane fizice si companii – nu le-au achitat la scadenta reprezinta echivalentul a 70,86 milioane de lei, adica de 70 de ori mai mult decat in urma cu un an.
Potrivit BNR, accelerari spectaculoase pe final de an s-au inregistrat si in judetele Hunedoara, Bistrita-Nasaud, Olt si Galati. La nivelul intregii tari, clientii persoane fizice si agenti economici cumulau, in ultima luna din 2008, 2,8 miliarde de lei, reprezentand 1,3% din totalul creditelor acordate. Creditele care apar restante nu inseamna neaparat bani pierduti pentru banca, ci pot fi doar intarzieri la plata, sume pe care institutia bancara si le recupereaza de la clienti dupa scadenta. Situatia creata era de asteptat, sustin bancherii, luand in calcul ca ultima parte a anului 2008 a fost marcata de disponibilizari, trimiterea salariatilor in somaj tehnic etc. Tocmai de aceea, reprezentantii bancilor au cerut BNR sa prelungeasca termenul de la care incepe executarea silita a datornicilor, de la 90 de zile, la 120 sau 150 de zile.
Salajenii – campionii datoriilor in banci
Articole
Au apărut noi modificări fiscale!
Executivul a aprobat, săptămâna trecută, o serie de modificări fiscale propuse de Ministerul Finanţelor, care vizează utilizarea instrumentelor naționale de digitalizare a administrației fiscale, precum și modificări în vederea combaterii evaziunii fiscale în domeniul produselor accizabile. De asemenea, sunt aduse clarificări în ceea ce privește aplicarea unor impozite. „În urma consultărilor cu reprezentanții mediului de afaceri, am adoptat o serie de măsuri care aduc mai multă claritate, transparență și eficiență în sistemul fiscal. În domeniul digitalizării, ajustările…
Mai mult...Statul ne cere din nou bani împrumut, pentru a cârpi deficitul bugetar
Românii pot investi, începând de luni, 9 decembrie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,45%, 7,20% și 7,60%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Între 9 decembrie 2024 – 9 ianuarie 2025, titlurile de stat pot fi cumpărate online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Între…
Mai mult...