Biblioteca din Bobota, una dintre cele mai mari comune din judet, nu are bibliotecara, dupa ce, anul trecut, persoana incadrata pana atunci pe acel post a devenit inspector in cadrul primariei din localitate. Daca lipsa bibliotecarului din bibliotecile comunale nu este o situatie tocmai singulara la nivelul judetului, lucrul cu care iese Bobota in evidenta este faptul ca aici este singurul centru de internet, dotat cu bani de la Fundatia „Bill&Melinda Gates”, ramas la putin timp dupa deschidere, fara personal. Asta in conditiile in care centrul functiona in cadrul bibliotecii, bibliotecara asigurand si coordonarea centrului. Precizam ca, in cadrul aceluiasi program (Global Libraries) prin care s-a facut si dotarea centrului cu calculatoare conectate la internet, bibliotecara din Bobota a participat la cursuri de formare in urma carora a capatat competente de initiere in navigarea pe Internet a localnicilor interesati. Competente de care, in situatia actuala, nu mai poate beneficia nimeni.
Contactat telefonic, primarul Aurel Sarca ne-a declarat ca centrul de internet este deschis, totusi, publicului, chiar si fara bibliotecar, in fiecare zi intre orele 13,00 si 17,00. Supravegherea centrului este asigurata, se pare, de trei angajati ai primariei, care fac de serviciu cu randul. Cat despre motivul pentru care nu a fost angajata, inca, o alta bibliotecara, edilul a precizat ca de vina este blocarea posturilor din sistemul bugetar, referitor la care asteapta sa apara „clarificari” de la guvern.
Florica Pop, directoarea Bibliotecii Judetene „Ionita Scipione Badescu”, ne-a declarat, insa, ca nu este nevoie de nici un fel de clarificari, postul de bibliotecar fiind post unic, deci nu intra sub incidenta blocarii. Cat despre mentinerea centrului deschis intre 13,00 si 17,00, directoarea Bibliotecii Judetene a precizat ca acest program trebuia sa fie doar unul provizoriu, pana la angajarea in luna ianuarie 2009 (conform promisiunilor primarului), a unei bibliotecare. De altfel, a subliniat Florica Pop, prin contractul incheiat intre Biblioteca Judeteana, ONG-ul prin Care s-a derulat programul de finantare (IREX) si Primaria Bobota, aceasta din urma s-a angajat sa sustina un program zilnic de functionare a centrului de minim opt ore, cu posibilitate de prelungire daca utilizatorii o cer. Directoarea Bibliotecii Judetene ne-a declarat ca situatia de la Bobota este „caz unic in tara” si ca nerezolvarea ei ar putea duce la imposibilitatea intrarii altor biblioteci din judet in acest program de finantare.
Reamintim ca, anul trecut, Salajul a fost unul dintre judetele pilot in care s-a implementat Programul „Global Libraries” (finantat de Fundatia „Bill&Melinda Gates”), prin care mai multe biblioteci publice au fost dotate cu calculatoare conectate la internet, luand, astfel, fiinta centrele de acces la internet. In Salaj au fost deschise patru astfel de centre: unul la Biblioteca Judeteana, unul la Clubul Pensionarilor Zalau (unde Biblioteca Judeteana are o filiala), unul la Biblioteca Oraseneasa din Cehu Silvaniei si unul la Biblioteca Comunala din Bobota. Pentru acest an se spera ca alte 20 de biblioteci publice din judet sa fie acceptate in program.
Centrul de internet de la Bobota, „unicat” in tara
Articole
Peste 80 de mii de sălăjeni au votat până la ora 17.00
Prezența la vot în Sălaj la ora 17.00, conform Autorității Electorale Permanente este de 42,50 la sută, județul nostru clasându-se printre județele fruntașe la prezență la vot. Din cei 191587 de alegători înscriși pe listele permanente, au votat 81.718 persoane din care 73.232 din listele permanente, 6.859 pe liste suplimentare, iar 1.788 de persoane cu urna mobilă. În mediul urban au votat peste 31 de mii de alegători, iar în mediul rural peste 50 de mii de…
Mai mult...Ora 09.00: Prezență la vot de aproape 3 la sută în Sălaj
Până la ora 09.00, prezența la vot este de 2,94 % în județul Sălaj. S-au prezentat la urne 2.269 sălăjeni din mediul urban și 3.366 de persoane din mediu rural. Pe listele electorale sunt înscriși 191.587 de sălăjeni. La nivel național, prezența la urne este de 4,31%.
Mai mult...