Salajenii au inceput sa taie porcii, dar cam sar peste asomare si peste examenul trichineloscopic

imagine-articol0_53215

 

Odata deschis sezonul de sacrificare a porcilor, inainte de Craciun, incepe si perioada in care creste si numarul de cazuri de imbolnaviri cu trichineloza. Salajenii nu se invata minte si, convinsi ca stiu ce a mancat porcul lor, nu duc carnea la analiza; un deranj minim care i-ar scuti de o boala grea. Se expun astfel imbolnavirii cu trichineloza, boala provocata de parazitul Trichinella spiralis. Transmiterea la om se face prin consumul de carne, în special de carne cruda, care contine larve vii capabile sa se dezvolte odata ajunse in intestinul uman. Animalele parazitate ramân contagioase timp îndelungat, ca si carnea acestora, chiar daca este pastrata la frigider sau congelata. Boala nu se transmite de la om la om. 
Gravitatea bolii depinde de numarul larvelor îngerate. Consecintele consumului de carne infestata pot ajunge de la diaree, voma, dureri abdominale, conjunctivite, dureri musculare generalizate, pana la polinevrite, meningita, encefalita sau miocardita, daca larvele invadeaza sistemul nervos central, inima sau plamanii.

Examenul trichineloscopic costa 9 lei si se poate efectua oriunde in judet. La Zalau, carnea se poate testa la Laboratorul sanitar veterinar de pe strada Tipografilor nr. 4 sau la Circumscriptia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din piata centrala. La Simleu Silvaniei, examenul trichineloscopic se efectueaza la Circumscriptia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor de pe strada Mihail Kogalniceanu nr. 2, stop_coloana iar la Jibou la Circumscriptia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din piata agroalimentara. Toate centrele sunt deschise inclusiv sambata, intre orele 8.30 si 17.00. „n comune, testarea carnii de porc o fac medicii veterinari. Examenul trichineloscopic dureaza aproximativ 15 minute si costa 9 lei. Pentru verificarea carnii, proprietarul porcului trebuie sa duca la laborator 100 – 150 de grame de muschi abdominal, recoltat din diafragma, muschii limbii, falci sau zona intercostala.

Daca porcul e infestat, esti despagubit de stat

Foarte important, si poate ca multi nu stiu, daca la examenul trichineloscopic se stabileste ca porcul este infestat, proprietarul nu iese in pierere. Se intocmeste un proces verbal la circumscriptia sanitara veterinara, in baza caruia cel care are ghinionul ca porcul sa aiba trichineloza este despagubit de catre stat, la valoarea de piata a animalului, in functie de greutate.