Nimeni nu asomeaza porcii, desi e obligatoriu

imagine-articol0_53216

 

Asomarea porcului inainte de sacrificare este obligatorie, prin lege, inca din 2007, cand UE ne-a obligat sa ne conformam standardelor europene si sa electrocutam porcul inainte de a-l injunghia, pe considerentul ca acest tip de sacrificare este una mai cu mila fata de animal. 

Daca in urma cu noua ani prevederea a facut multa valva, acum a cazut in desuetudine. Salajenii folosesc in continuare metoda clasica, direct cu cutitul in gat, iar autoritatile stiu, dar ii lasa in pace.
Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor spun ca angajatii institutiei nu fac controale in teren pentru a-i depista pe salajenii care “chinuie animalele la taiere”. „n programul lor strategic nu sunt prevazute actiuni privind depistarea salajenilor care nu asomeaza porcii inainte de sacrificare. „n plus, spun ca ar fi practic imposibil sa stie unde, la cine si cand se taie porcul. stop_coloana Fac controale doar in urma sesizarilor. Doar daca te paraste vecinul ca nu ai asomat porcul, DSVSA vine si te ia la intrebari. Daca nu, se presupune ca ai respectat legea.
“Cat timp noi nu primim reclamatii, consideram ca toata lumea respecta legea si ca animalele nu sunt supuse unor chinuri inutile”, spune purtatorul de cuvant al DSVSA Salaj, Vasile Chindris.
DSVSA a primit o singura reclamatie legata de asomarea porcilor. Un cetatean din Fildu si-a parat vecinul ca nu si-a taiat porcul in stil european. Ghinionistul a fost sanctionat cu avertisment de reprezentantii DSVSA.