Dacian Ciolos, presedintele PLUS propune urmatoarele masuri urgente: somaj tehnic pentru angajatii firmelor afectate (stau acasa cu 75% din salariu, iar compania nu plateste taxe, contributii si impozite pentru respectivii angajati); amanarea/reducerea obligatiilor fiscale lunare/trimestriale si/sau sprijin financiar (ajutor de stat) pentru firmele care au inregistrat o reducere de minimum 50% a cifrei de afaceri in luna/trimestrul precedent(a) si/sau sunt in sectoare critic afectate de criza (transport, turism, aviatie etc.), in conditiile in care nu isi concediaza salariatii, pe modelul Kurzarbeit din Germania", releva sursa citata.
Alte propuneri ale PLUS sunt: reducerea ratelor dobanzilor (rata de politica monetara) si finantarea internationala cu dobanzi reduse prin intermediul Bancii Europene pentru Investitii (BEI); incurajarea bancilor sa negocieze reesalonari de credite pentru clientii afectati – persoane juridice, in special IMM si PFA; protejarea exporturilor prin amanarea obligatiilor fiscale de plata pentru firmele exportatoare; alocarea prioritara a fondurilor europene necheltuite pentru pentru a sprijini sectoarele afectate de criza si continuitatea activitatii firmelor din respectivele sectoare.
Pe de alta parte, aceste masuri se traduc prin mai putine venituri la buget si un deficit bugetar mai mare. Ca atare, prioritatea autoritatilor romane trebuie sa fie accesarea de finantari europene nerambursabile pentru a finanta masurile de protejare a economiei si evitarea unei crize economice. Cu siguranta, costul acestor masuri este "infinit mai mic" decat costul unei crize economice, potrivit PLUS.
Efectele crizei cauzate de coronavirus pe plan economic au inceput sa apara: traficul s-a redus, restaurantele, hotelurile si aeroporturile sunt aproape goale, iar dintre magazine, numai cele alimentare mai au clienti. Toate acestea sunt urmarea masurilor firesti de reducere la minim a interactiunilor si calatoriilor pentru limitarea raspandirii virusului COVID-19. Dar aceste hoteluri, restaurante si avioane goale inseamna venituri mai mici pentru companii si totodata dificultati in plata salariilor, a creditelor catre banci si a facturilor catre furnizori, mentioneaza PLUS.
Ratele la casa, masina sau alte credite:
Conform sursei citate, salariatii companiilor ramase fara clienti si-ar putea pierde locurile de munca, ceea ce poate conduce la imposibilitatea de a-si plati ratele la casa, masina sau alte credite. La randul lor, bancile ar fi afectate si ar fi nevoite sa inchida o parte din activitate, generand pierderi de locuri de munca si reduceri succesive ale consumului.
"Daca nu vom lua masuri urgente, aceasta situatie temporara in care incercam limitarea extinderii virusului poate degenera intr-o cumplita criza economica. O criza care poate costa pana la 10% din PIB, adica peste 200 de miliarde de lei. in spatele acestor cifre sunt oameni afectati si saraciti si firme prabusite. Chiar daca acest efort pare mare acum, cand Romania a fost prinsa in cea mai dificila situatie bugetara din ultimul deceniu, un efort din partea Guvernului se impune", a adaugat PLUS.