Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat o serie de informatii menite sa faca lumina in cazul zvonurilor despre coronovirus. Parte din cele spuse despre noul virus sunt fie false, fie gresit intelese.
– Virusul nu rezista in anotimpul cald – FALS.
Epidemia s-a extins si in zone cu climat cald, nu exista o limitare in functie de temperatura de afara. Indiferent de gradele din termometre, trebuie sa respecti normele de igiena personala.
– Gerul sau zapada pot ucide coronavirusul – FALS.
Cercetarile nu au confirmat ca vremea rece poate afecta coronavirusul. Temperatura corpului uman ramane la 36,5-37 de grade Celsius, indiferent de vremea de afara. Cea mai eficienta metoda de a te proteja ramane spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun sau cu o solutie pe baza de alcool.
– Poti preveni imbolnavirea daca faci bai fierbinti – FALS.
Daca iti speli corpul cu apa la o temperatura ridicata nu vei preveni instalarea virusului. Temperatura corpului ramane aceeasi, chiar daca apa e fierbinte. In plus, risti sa iti provoci arsuri daca exagerezi.
– Tantarii pot transmite COVID-19 – FALS.
Nu exista informatii oficiale care sa confirme acest lucru. Coronavirusul se transmite in principal prin particulele degajate de o persoana imbolnavita atunci cand tuseste ori stranuta, sau prin particule de saliva. Evita contactul cu persoanele care dau semne de raceala.
-Uscatoarele cu aer cald opresc virusul – FALS.
Iti poti usca mainile cu ajutorul unui astfel de uscator sau cu prosoape de hartie, dar important este sa te speli cat mai des pe maini cu apa si sapun. Uscatoarele nu au un efect de limitare a virusului.
– Lampile cu ultraviolete omoara virusul – FALS.
Nu ar trebui sa folosesti un asemenea dispozitiv pentru a-ti steriliza mainile. Tot ce poti obtine astfel este o iritatie a pielii.
– Scannerele termice sunt eficiente in depistarea bolii – FALS.
Scannerele pot depista o persoana care deja are febra din cauza coronavirusului, "nsa nu pot depista o persoana care poarta virusul, dar nu are "nca aceasta manifestare. Dureaza "ntre 2 si 10 zile pana cand apar strarile febrile.
– Daca pulverizezi alcool sau clor pe tot corpul neutralizezi virusul – FALS.
Nu poti distruge un virus care a intrat deja in corp prin a pulveriza substante pe suprafata pielii. In plus, exista riscul sa iti afecteze pielea sau hainele. Alcoolul sau clorul sunt insa recomandate pentru a curata obiecte sau suprafete cu care intri in contact.
– Vaccinul contra pneumoniei te protejeaza de coronavirus – FALS.
Noul virus este foarte diferit fata de ce cunosteam pana acum, asa ca este nevoie de un vaccin dedicat acestui tip de infectare. Cercetatorii lucreaza in aceasta directie.
– Usturoiul previne infectarea – FALS.
Desi este un aliment foarte sanatos si un bun antibiotic, usturoiul nu te poate proteja impotriva coronavirusului.
– Persoanele varstnice se infecteaza mai usor – FALS.
Varsta nu reprezinta o bariera in calea virusului. Intr-adevar, persoanele in varsta sau cele care au deja o afectiune (astm, diabet, boli cardiovasculare) sunt mai vulnerabile in fata COVID 19, dar oameni de toate varstele pot contacta virusul.
– Antibioticele pot preveni sau trata coronavirus – FALS.
Antibioticele nu actioneaza impotriva virusurilor, ci a bacteriilor. Nu folosi acest tip de medicamente pentru a preveni sau trata noul virus.