Consilierii județeni, întruniți în ședință extraordinară vineri dimineața, au aprobat proiectul de buget al Sălajului pentru anul 2024. Acesta a trecut cu 19 voturi pentru și 9 împotrivă, din partea consilierilor PSD.

Voturile împotrivă ale social-democraților din Consiliul Județean vin la doar o zi după ce, în Consiliul Local Zalău, la votul bugetului, liberalii au fost cei care au votat împotriva proiectului propus de municipalitate.

Pentru anul în curs, Sălajul are un buget total de 433.972.130 lei. Din această sumă, se alocă pentru secțiunea de Funcționare 189.788.200 lei, iar pentru secțiunea de Dezvoltare sunt direcționați 244.183.930 lei.

Secţiunea de Funcţionare cuprinde cheltuielile curente care se referă la cheltuielile de personal, cheltuielile materiale, subvenţiile şi transferurile necesare realizării atribuţiilor şi competenţelor judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului judeţean.

“La partea de cheltuieli, în ceea ce privește finanțarea bunurilor şi serviciilor, acestea au fost stabilite avându-se în vedere nivelul execuţiei bugetare pe anul 2023 şi necesarul estimat pe anul 2024, pentru aparatul propriu și pe fiecare ordonator de credite din subordinea Consiliului Judeţean. S-a avut în vedere asigurarea cu prioritate a creditelor bugetare pentru plata facturilor reprezentând contravaloarea utilităţilor, cheltuieli cu medicamente şi materiale sanitare, precum şi hrana pentru copiii instituţionalizaţi din centrele de plasament, cât şi pentru persoanele asistate din centrele de îngrijire şi asistenţă”, precizează administrația județeană.

Secţiunea de Dezvoltare cuprinde cheltuielile de capital, respectiv cheltuielile privind finanţarea obiectivelor de investiţii şi a altor cheltuieli asimilate acestora, propuse a se realiza în cursul anului curent. Referitor la cheltuielile secțiunii de dezvoltare, administrația județeană susține că “s-au asigurat cu prioritate fondurile necesare derulării programelor și proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă, cât și finanțarea cu prioritate a lucrărilor de investiții în continuare”.

În completarea surselor proprii de venituri, în anul 2024, Consiliul Județean Sălaj acordă o serie de subvenții pentru instituțiile aflate în subordinea sa.

Astfel, Direcţia Județeană de Evidenţă a Persoanelor Sălaj primește 1.300.000 lei. Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău se alocă 7.608.000 lei.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău primește 4.937.140 lei, iar Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj beneficiază de 4.510.000 lei.

Cum se împart banii?

Așadar, bugetul propriu al judeţului și al instituțiilor subordonate, pentru 2024, este în valoare totală de 434 milioane de lei, cu 19% mai mare decât cel din 2023. Din acești bani, 244,2 de milioane de lei, adică 56,26%, sunt destinați dezvoltării județului, iar 189,7 de milioane de lei, funcționării.

“Bugetul pentru anul în curs este unul generos în ceea ce privește dezvoltarea și chibzuit pe partea de funcționare a instituțiilor noastre și a celor din subordine. Anul trecut am avut o execuție bugetară de 170% pe partea de dezvoltare, dovedind eficiență în absorbția de fonduri europene și în identificarea proiectelor care aduc plusvaloare comunităților. Ne propunem să menținem această abordare și în 2024. Am preconizat 244 milioane de lei pentru investiții, dar, având experiența anilor trecuți, suntem siguri că până la final de an, vom depăși cu mult această sumă, iar prin rectificări, să avem un buget și mai consistent. Urmează, de altfel, să semnăm contracte de finanțare pentru modernizarea mai multor drumuri județene, pentru unele din ele lucrările fiind, deja, demarate, în baza acordurilor încheiate cu constructorii. Este și cazul DJ 108S: Zalha – Bezded – Cernuc, unde stadiul lucrărilor depășește 30%”, a declarat Dinu-Iancu Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Pentru modernizarea și reabilitarea rețelei de drumuri județene sunt prevăzute peste 111 milioane de lei, printre proiectele vizate numărându-se reabilitarea și consolidarea DJ 191G: Crasna – Marin – Valcău de Jos, reabilitarea DJ 109R: Chendrea – Gălpâia – Romita, amenajarea accesurilor și sisteme de colectare/evacuare a apelor pluviale pentru DJ 109F: Gâlgău – Poiana Blenchii – limită județ Maramureș.

Alte 33,53 milioane de lei merg către Spitalul Județean de Urgență Zalău, pentru lucrări precum extinderea, modernizarea și dotarea UPU-SMURD, extinderea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate, eficientizarea energetică a imobilului din Păcii, extinderea Ambulatoriului în Cehu Silvaniei, dar și pentru achiziția de echipamente medicale performante.

Tot pentru investiții, asistența socială și cultura beneficiază, fiecare, de o alocare bugetară de 4 milioane de lei, în timp ce învățământul primește peste 45 milioane de lei.

Dinu Iancu-Sălăjanu: Luăm împrumuturi pentru a ne dezvolta

Pentru a răspunde întrebărilor consilierilor social-democrați referitoare la împrumuturile pe care le face administrația județeană, Dinu Iancu-Sălăjanu a explicat faptul că e nevoie de astfel de măsuri pentru a dezvolta județul. Potrivit acestuia, s-au contractat împrumuturi din trezoreria statului sau de la bănci pentru a putea fi finanțate o serie de investiții.

“Noi nu avem veniturile unor județe precum Cluj sau Bihor, dar trebuie să ne dezvoltăm și noi. Iar dezvoltarea înseamnă infrastructură, sănătate, învățământ. Toate sumele pe care le-am împrumutat au fost pentru cofinanțarea proiectelor europene și a unor investiții contractate înainte să fiu eu la Consiliul Județean. Pentru buna lor desfășurare, a fost necesar să ne împrumutăm. Gradul de îndatorare al județului Sălaj este mult inferior altor județe din nord-vest. Dacă ne uităm la Bistrița, Cluj, Bihor, sunt mult peste noi. Dacă vom continua în această logică, să ne plângem că județul Sălaj este unul mic, neimportant și sărac, nu câștigăm absolut nimic. Județul Sălaj s-a depopulat constant în ultimii 30 de ani. Aceste datorii nu sunt pe spatele Consiliului Județean, sunt pentru Consiliul Județean. Ca și președinte, vă propun anumite proiecte, hotărârile le luăm împreună, tocmai pentru a dezvolta acest județ. Dacă ne uităm la alocările bugetare din anii precedenți, vom vedea că alte județe au beneficiat de fonduri de la stat mult superioare alocărilor pentru județul Sălaj. Au avut credite mult superioare Consiliului Județean și primăriilor din Sălaj. Trebuie să schimbăm și noi practica și să ne împrumutăm cu bani din trezoreria statului și de la bănci pentru a cofinanța dezvoltarea județului, a orașelor, a comunelor. Altfel, nu există soluții pentru dezvoltare. Copiii noștri vor alerga la Cluj, la Oradea, pentru multe facilități pe care le poate oferi un oraș mai mare. Aceste credite nu le plătim numai noi, cetățenii din Sălaj. Le plătește o țară întreagă. Dacă Clujul se împrumută, Bistrița se împrumută, Maramureș se împrumută, Satu Mare se împrumută, Bihor se împrumută, iar noi nu ne împrumutăm, atunci vom plăti creditele lor, din taxele noastre, pentru că se plătesc de la bugetul de stat, nu de la noi, de la sălăjeni. Intră totul într-o oală, așa cum sunt și fondurile alocate. Așa stă situația cu datoriile. Nu poți să lași anumite proiecte neterminate, să nu găsești soluții pentru a le duce la bun sfârșit și pe urmă să te plângi că nu ai avut bani”, a explicat președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.