Sălaj: Peste 1600 de absolvenți de liceu susțin probele scrise la Bacalaureat, în șase centre de examen

Proba la Limba și literatura română, desfășurată luni, 1 iulie, este prima probă scrisă a Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, 1617 absolvenți de liceu s-au înscris pentru a susține probele Bacalaureatului (integral sau parțial, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare). Din totalul candidaților înscriși, 1448 sunt absolvenți de liceu din promoția curentă și 169 sunt din promoțiile anterioare.
La prima probă scrisă s-au înscris 1518 candidați și s-au prezentat 1475 de candidați (97,16 % ), 43 de candidați fiind absenți. Prima probă s-a desfășurat fără să se înregistreze tentative de fraudă sau alte incidente. Marți, 2 iulie, este programată proba obligatorie a profilului (matematică – profilul real și istorie-profilul umanist).
”Pentru buna organizare și desfășurare a Examenul Național de Bacalaureat, au fost pregătite 6 Centre de Examen (Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou) și un Centru Zonal de Evaluare la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, care va avea două subcomisii: la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău și la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău”, se arată în informarea de presă.
În același comunicat se mai spune că ”toate probele scrise încep la ora 9 și sunt monitorizate audio-video. Timpul de lucru efectiv este de trei ore. Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Introducerea materialelor interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă aceste materiale au fost utilizate sau nu”.
Următoarele probe scrise ale Examenului Național de Bacalaureat 2024 se vor desfășura după următorul
calendar: 2 iulie – proba obligatorie a profilului (matematică și istorie); 4 iulie – proba la alegere a profilului și specializării; 5 iulie – proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Care au fost subiectele la Română
Subiectul I – În partea A a primului subiect, elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu. La primul exercițiu, elevii au avut de indicat sensul din text al secvenței „pe neașteptate” și al cuvântului „împrejurare”. La al doilea exercițiu, au avut de numit revista la care lucrează un personaj din textul dat. La al treilea exercițiu, elevii trebuiau să justifice, printr-o secvență din text, cum își propune să se comporte Dimisianu în vizită la Arghezi. La al patrulea exercițiu, elevii au avut de explicat motivul pentru care Gabriel Dimisianu este surprins când Tudor Arghezi intră în cameră. La ultimul exercițiu din partea A, candidații au prezentat o trăsătură morală a lui Gabriel Dimisianu, pe baza informațiilor din text.
La partea B, cerința a fost de a redacta un text argumentativ de minim 150 de cuvinte, în care să prezinte dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării.
Subiectul II – Elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.
Subiectul III – La ultimul subiect, cel mai amplu al examenului de Bacalaureat, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. Elevii de la profilul uman au avut de elaborat caracterizarea unui personaj din „Moara cu noroc”.
Toți candidații au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva exercițiile.
Evaluarea lucrărilor, digitalizată
Evaluarea tuturor lucrărilor candidaților la Examenele Naționale din acest an îl reprezintă se va face digitalizat.
Lucrările scrise ale candidaților vor fi scanate și încărcate pe o platformă destinată evaluării digitalizate. Apoi, prin intermediul unei aplicații, profesorilor li se vor repartiza, în mod aleatoriu, lucrări scanate din județe diferite ale țării (altele decât județul de origine), iar evaluarea se va realiza în laboratoare de informatică.
Primele rezultate vor fi afișate în data de 8 iulie (până la ora 12). Eventualele contestații vor fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12 -18. Rezultatele finale vor fi publicate în 12 iulie.