Pe parcursul anului școlar 2022 – 2023, la nivelul județului Sălaj au fost sesizate 24 de infracțiuni comise în incinta sau în imediata apropiere a unităților de învățământ. Dintre acestea, 13 sunt infracțiuni de lovire sau alte violențe, 5 infracțiuni de furt, o infracțiune de distrugere, o infracțiune de purtare abuzivă și 4 infracțiuni de altă natură.

Datele au fost prezentate de polițiștii sălăjeni, în contextul prezentării planului de măsuri avut în vedere pentru siguranța în școli în cursul acestui an școlar.

Reprezentanții IPJ Sălaj spun că au luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de începerea cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune, după ce elevii au început efectiv orele.

Fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei sălăjene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor. Echipajele de poliţie sunt și vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. Poliţiştii rutieri se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor. De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită va fi acordată și unităţilor de învăţământ din mediul rural. Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere, dau asigurări polițiștii.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj a fost constituit un grup de lucru, în care sunt implicați reprezentanți ai mai multor structuri de aplicare a legii, având ca principal scop creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județul Sălaj, precum și prevenirea consumului de droguri și deținerii de obiecte interzise în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, prin cunoașterea în permanență a situației operative și dispunerea de măsuri în consecință. Din grupul de lucru, care se întâlnește săptămânal sau ori de câte ori este necesar, fac parte reprezentanți ai structurilor de ordine publică, investigații criminale, poliție rutieră, arme, explozivi și substanțe periculoase, polițiștii de la siguranță școlară și cei de la analiza și prevenirea criminalității din cadrul Poliției Sălăjene, alături de reprezentanți ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și ai Biroului de Analiză a Informației. În cadrul întâlnirilor, sunt analizate evenimentele produse în unitățile de învățământ sau în proximitatea acestora, se adaptează dispozitivul de ordine publică și siguranță rutieră în funcție de riscurile sau vulnerabilitățile identificate și sunt inițiate acțiuni punctuale, menite să sporească gradul de siguranță a elevilor și cadrelor didactice în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ, a precizat IPJ Sălaj. În vederea monitorizării modului de punere în aplicare a prevederilor Planului Teritorial Cadru de Acțiune, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul jandarmilor sălăjeni și al polițiștilor locali, au inițiat un plan de acțiune în sistem integrat, prin care sunt verificate organizarea dispozitivelor de siguranță publică din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și existența registrelor speciale de evidență a activităților punctuale desfășurate pe linia siguranței școlare, constituite la nivelul acestor unități.

Pe parcursul întregului an școlar, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, prin Biroul Siguranță Școlară, prin poliția de proximitate, dar și prin structurile operative, va continua colaborarea cu reprezentanții celorlalte instituții și structuri cu atribuții în domeniul asigurării unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, respectiv cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj, pentru o intervenție promptă și eficientă în cazul unor incidente negative în cadrul unităților de învățământ și zona adiacentă acestora, cât și pentru desfășurarea unor activități de prevenire a victimizării elevilor.

Și în acest an, una dintre prioritățile Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj este prevenirea victimizării minorilor, spun polițiștii. În vederea protejării acestora, în prezent sunt în curs de desfășurare șase campanii naționale, adresate copiilor, părinților și întregii comunități, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a tinerilor.

Pe parcursul anului școlar 2023 – 2024, polițiștii sălăjeni vor continuă activitățile de prevenire a criminalității, nevoile de siguranță ale elevilor fiind abordate integrat, în activitățile preventive urmând a fi implicate cadrele didactice, reprezentanții legali ai copiilor, totul pentru a genera un grad sporit de siguranță a minorilor acasă, la școală, în spațiile publice și în mediul online. Totodată, în activitățile derulate, polițiștii sălăjeni vor implica, în continuare, reprezentanții celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, reprezentanți ai societății civile și ai unor organizații neguvernamentale, dă asigurări IPJ Sălaj.

IPJ Sălaj: Elevilor le transmitem că le suntem prieteni

“Elevilor le transmitem că le suntem prieteni, le suntem alături și le adresăm îndemnul de a nu ezita să ne ceară sprijinul ori de câte ori este necesar. De asemenea, îi sfătuim să nu se lase influenţaţi de anturaj și să respingă propunerile cunoscuţilor de a participa la anumite <distracţii>: consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice. Niciodată să nu încerce să rezolve un conflict prin violenţă, ci să apeleze la sprijinul celor care îi pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti. Părinților le transmitem să acorde timp copiilor, să discute cu ei, să le stabilească acestora un program, astfel încât să știe tot timpul unde sunt și ce fac, pentru ca aceștia să nu intre în anturaje care ar putea avea o influență negativă asupra lor. Totodată, le adresăm îndemnul de a fi atenți la schimbările din comportamentul copiilor, de a ști cine sunt prietenii lor și de a-i asigura constant de întreaga lor susținere. Îi sfătuim să cunoască ce obiecte duc copiii cu ei, la școală, pentru a preîntâmpina, astfel, situațiile în care unii elevi au asupra lor, la școală, obiecte care pot fi periculoase pentru ei ori pentru colegii lor, ori chiar obiecte interzise”, este mesajul polițiștilor sălăjeni pentru elevi și părinți.