Am incheiat un an cu multa politica si multe alegeri
Anul 2012 a fost cel mai agitat din punct de vedere politic din istoria postdecembrista a Romaniei. Un an in care s-a schimbat puterea, ne-am prezentat la trei tipuri de alegeri si am fost cu ochii pe numeroasele scandaluri politice. Totul a inceput pe 12 ianuarie, cand romanii din intreaga tara au iesit in strada pentru a protesta fata de regimul Basescu-Boc-Udrea. Scanteia care a declansat miscarile stradale a fost demisia medicului Raed Arafat din Ministerul Sanatatii. Protestele l-au determinat pe primul ministru Emil Boc sa demisioneze alaturi de tot cabinetul pe 6 februarie. Trei zile mai tarziu, aceeasi majoritatea parlamentara care l-a sustinut si pe Emil Boc, formata din PDL-UDMR-UNPR si Minoritati, a votat Guvernul Razvan Mihai Ungureanu. Din noul guvern a facut parte si deputatul de Simleu Lucian Bode. Presedintele PDL Salaj a fost numit ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Bode s-a remarcat prin incercarea de a renegocia contractele cu „baietii destepti” din domeniul energetic, insa cabinetul Ungureanu a avut doar un mandat de 78 de zile. Pe 27 aprilie, PSD si PNL, care au primit sprijinul minoritatilor, dar si a dezertorilor din PDL, au initiat motiunea de cenzura care a pus capat guvernarii pedeliste. Avand in spate o noua majoritate parlamentara, Traian Basescu i-a incredintat mandatul de premier liderului PSD, Victor Ponta. Noii majoritati i s-a alaturat si UNPR, partid format din traseisti racolati de prin PNL, PSD, PC sau PDL. Si in Cabinetul Ponta, votat de Parlament pe 7 mai, Salajul a avut un reprezentant. Zalauanul Eduard Hellvig, secretar general al PNL, a fost numit ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Schimbarea puterii – primele sicane in USL Salaj
Pentru ca alegerile locale bateau la usa, USL a decis sa schimbe toti prefectii fostei puteri, astfel incat sa poata controla desfasurarea scrutinului din 10 iunie. Desi initial la centru s-a negociat ca in Salaj PNL sa numeasca prefectul, iar PSD subprefectul, primul ministru Victor Ponta l-a instalat prefect pe social-democratul Filonas Chis, director al Casei Judetene de Pensii in acel moment, ca urmare a unor interventii ale presedintelui PSD Salaj, Tiberiu Marc. Pentru postul de subprefect, PNL l-a sustinut pe Lucian Baican. In schimb, liberalii au primit conducerea Companiei Nationale de Investitii, in fruntea careia a fost numit simleuanul Ioan Simonca.
Patru scrutinuri in mai putin de un an de zile
Alegerile locale au fost castigate pe 10 iunie de Uniunea Social Liberala care a obtinut peste 50 la suta din voturi, cel mai mare numar de primarii si peste 80 la suta din consiliile judetene. Cei doi co-presedinti ai USL Salaj, Tiberiu Marc si Radu Capilnasiu, si-au pastrat mandatele de la Consiliul Judetean, respectiv Primaria Zalau.
Dupa succesul inregistrat la locale, USL a trecut la suspendarea presedintelui Basescu, fortand legile si Constitutia. Referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Basescu a fost invalidat din lipsa de cvorum. La urne s-au prezentat doar 46,25 la suta din romani, iar 87,52 la suta au votat pentru demiterea lui Basescu.
Au urmat in 9 decembrie alegerile parlamentare. USL a obtinut 67 la suta din mandatele noului Parlament, iar Traian Basescu l-a desemnat, din nou, premier pe Victor Ponta. Cabinetul Ponta 2 a obtinut votul de investitura pe 21 decembrie, cu 402 voturi pentru si 120 impotriva. Salajul va fi reprezentat in noul Legislativ de sase parlamentari: senatorii Gheorghe Pop (USL) si Alexandru Vegh (UDMR), respectiv deputatii Lucian Bode (PDL), Seres Denes (UDMR), Iuliu Nosa (USL) si Mirel Talos (USL).
Nu s-a terminat insa cu alegerile. In primavara lui 2013, romanii sunt chemati din nou la urne pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European.
Conflicte politice si acuzatii de blat
Inaintea termenului final pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare, presedintele PSD Simleu Silvaniei, Gavril Biris, si liberalul Dumitru Rus au parasit USL ca sa candideze pe listele PP-DD. Biris a candidat la Senat pe colegiul Cehu-Simleu, iar Rus la Camera Deputatilor pe colegiul Jibou. Suspiciuni de blat in alegeri au existat atat in PSD, cat si PNL. Ambele partide suspectandu-se ca vor sustine in alegeri fostul coleg de partid, si nu candidatul USL. Problemele in USL Salaj au inceput sa apara dupa ce conducerea centrala a Uniunii a stabilit ca PNL are dreptul sa nominalizeze candidatul la Camera Deputatilor pe colegiul Simleu. O decizie contrara vointei PSD Salaj, care-l dorea pe Ionel Ciunt candidat, in detrimentul liberalului Dorel Oros. Atat Dorel Oros, cat si „fugarii” Biris si Rus, au ratat mandatele de parlamentari. Dupa anuntarea rezultatului alegerilor, Dorel Oros l-a intrebat pe presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, cum s-a implicat in campania de pe colegiul Simleu si ale cui sunt voturile obtinute de candidatii PP-DD.
(Paul Gorgan)
Institutiile si-au schimbat sefii in functie de culoarea politica
Anul 2012 a insemnat, pentru conducerile institutiilor publice din Salaj unul dintre cei mai tensionati ani din ultima vreme. Odata cu schimbarea de guvern, cand cabinetul Ponta a inlocuit cabinetul Ungureanu, sefii de institutii deconcentrate din judet au inceput sa-si faca bagajele. Cei care au scapat in 2012 asteapta cu bagajele facute ordinele de schimbare din functie.
La Cadastru, Panie l-a inlocuit pe Lakatos
La sfarsitul lunii august, pesedistul Sergiu Panie a primit ordinul de numire ca sef, acesta inlocuindu-l pe udemeristul Alexandru Lakatos. Sergiu Panie a mai fost sef la cadastru in 2009, timp de cinci luni. In acest an, odata cu iesirea UDMR de la guvernare, Alexandru Lakatos a fost destul de usor de inlocuit, mai ales ca nu ocupa functia prin concurs. Totusi, schimbarea nu s-a facut imediat, pentru ca Lakatos era internat in spital si pe perioada concediului medical nu era legal sa fie destituit. Astfel ca, o perioada, Sergiu Panie a fost delegat ca sef, insa drepturile salariale pentru sefie le-a primit mai tarziu.
Garda de Mediu: Csutak-Nagy, schimbata de doua ori
La Garda de Mediu Salaj a fost, in acest an, o adevarata telenovela cu schimbarea lui Csutak-Nagy Erzsebet din functie. PSD-ul a dorit de multa vreme aceasta functie. Prima data, noua guvernare a incercat sa scape de Csutak-Nagy la inceputul lunii august. Sefa de la Garda de Mediu a fost delegata in judetul Olt, in locul ei fiind numit comisarul Mihai Enache. Insa Csutak-Nagy a revenit pe post, la inceputul lunii septembrie. Pentru ca ocupa functia prin concurs, cu contract, a fost mai greu de schimbat sefa de la Garda. A fost nevoie de reorganizarea Garzii Nationale de Mediu pentru a putea fi trasa pe tusa. Acest lucru s-a produs abia in noiembrie, cand a fost desemnat ca interimar comisarul Bereschi – Cotut Raul Calin, pana la organizarea concursului pentru sefia Garzii de Mediu.
Pesedist si la ANIF Salaj
Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare – filiala Salaj si-a schimbat seful la inceputul lunii octombrie. Fostul sef Vasile Calin Morar, sustinut de PDL, a fost inlocuit de pese-distul Adrian Stan, care a ocupat functia prin concurs. Morar spunea, la momentul in care s-a anuntat vacantarea postului sau, ca a fost numit cu sustinere politica si intelege sa fie schimbat odata cu schimbarea garniturii guvernamentale.
Dorina Rednic a revenit la sefia Protectiei Consumatorului
Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului a fost condus, pana in octombrie, de pedelistul Claudiu Silaghi. Acesta s-a remarcat in ultimii ani prin lupta pe care a dus-o impotriva bancilor, reusind sa castige procese in instanta in favoarea consumatorilor, carora le-au fost restituite sume de bani percepute de banci ca si comisioane. Insa cei de la PNL au preferat sa opteze pentru Dorina Rednic, pe care au sustinut-o ca sefa la Protectia Consumatorului.
La Casa de Pensii, sef PSD in locul sefului PSD
La Casa de Pensii schimbarea s-a facut rapid si in deplina intelegere. Fostul sef, Filonas Chis, a fost numit prefect, astfel ca pe postul sau, ca interimar, a fost desemnat tot un pesedist, Mircea Pop, adus de la AJOFM Salaj. Ramanerea lui Pop la sefia Casei de Pensii depinde de mandatul de prefect al lui Filonas Chis.
Casa de Asigurari de Sanatate, condusa de Marius Tautu
In luna iulie, presedintele -director general al Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, pedelistul Claudiu Birsan, a fost schimbat din functie, fiind de- semnat interimar doctorul Marius Tautu. Acesta este si singurul candidat, deocamdata, la concur-sul care se organizeaza in luna ianuarie a anului ce sta sa vina.
DSP, intre Nae si Marincas
Tot o telenovela a avut loc si la sefia Directiei de Sanatate Publica Salaj. Gabriel Nae a castigat in instanta dreptul de a fi sef la DSP Salaj si a fost repus in functie. La doua zile, acesta a fost demis din nou si inlocuit cu fosta sefa, Ligia Marincas. A fost un adevarat concurs al absurdului ce s-a intamplat la aceasta institutie. Cert este ca finalul anului 2012 o gaseste ca sefa tot pe Ligia Marincas. Daca nu cumva Gabriel Nae nu mai castiga in instanta repunerea pe post.
Presedintele PC – sef la OJPDRP
In luna noiembrie, Mircea Ghete, presedintele PC Salaj, a fost instalat la sefia Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj, post pe care l-a ocupat prin concurs, fiind singurul candidat pentru aceasta functie.
Ioan Abrudan, inlaturat de la sefia invatamantului salajean
Dupa aproape sapte ani petrecuti la varful invatamantului salajean, pedelistul Ioan Abrudan a fost schimbat la sfarsitul lunii iunie. In locul sau, liberalii l-au sustinut pe Gheorghe Bancea, profesor de istorie.
Compania de Apa, de la Zaharia la Eugen Pop
Si la Compania de Apa, filiala Zalau, s-au produs modificari. La inceputul lunii septembrie, pedelistul Marcel Zaharia a fost inlocuit cu liberalul Eugen Pop. Insa Zaharia a cazut doar o treapta, ramanand director adjunct.
Filip de la Electrica n-a fost bun in Salaj
Pedelistul Vasile Filip a fost si el schimbat de la sefia Electrica Distributie si inlocuit cu Vasile Nicoara, sustinut de liberali. Vasile Filip a fost promovat, in schimb, ca director tehnic al Electrica Distributie Transilvania Nord.
(Ana Tudoran)
Evenimentele care au intunecat anul
Anul 2012 a fost un an cu numeroase accidente rutiere in judetul Salaj, in urma carora si-au pierdut viata mai multi tineri. De cele mai multe ori, cauzele producerii accidentelor au fost viteza, teribilismul si consumul de alcool. Fostul prefect de Salaj, Dumitru Gheorghe Tamba, a provocat in luna noiembrie un grav accident de circulatie pe Meses, in urma caruia un barbat si-a piedut viata. Tamba venea dinspre Cluj, a piedut controlul volanului si a lovit un barbat care mergea pe marginea drumului. Fostul prefect a recunoscut imediat dupa accident ca este bolnav si ca in ziua respectiva nu si-a luat medicamentele. August a fost o luna neagra pe soselele din Salaj. Doi frati din Zalau au murit si un barbat a fost ranit grav pe drumul DJ 108 G, in localitatea Varsolt. Soferul, aflat in stare de ebrietate, a pierdut controlul volanului si s-a izbit de un stalp de curent. Tot in august, o tanara de 17 ani din Zalau si-a piedut viata intr-un grav accident rutier la Cristolt, iar fratele ei a fost ranit grav. Accidentul a avut loc pe DJ 110D, iar la volan se afla chiar verisoara tinerei care a decedat. Soferita nu a adaptat viteza de deplasare la conditiile de drum, a pierdut controlul volanului si s-a rasturnat in santul de pe marginea soselei. Tanara de 17 ani a fost proiectata afara din masina, iar autoturismul s-a rasturnat peste ea. La sfarsitul lunii iunie, doi copii din localitatea Marca si-au pierdut viata intr-un accident in Ungaria, dupa ce microbuzul cu care mergeau in Italia, la parinti, a fost lovit in plin, din spate, de un alt microbuz. In prima luna a anului 2012, intreg orasul a fot socat de tragedia din cartierul Dumbrava. Trei tineri de 18, 20 si 22 de ani au murit si alti doi au ajuns la spital in coma dupa ce masina in care erau a derapat si a ajuns sub un tir parcat pe marginea drumului. Accidentul a avut loc pe strada Industriei, iar principala cauza a fost viteza neadaptata la gheata de pe carosabil. Impactul a fost atat de puternic incat autoturismul a intrat jumatate sub tir si a fost decopertat.
(Alina Rad)
Santierul Zalau
Anul 2012 a transformat orasul in santier. Bulevardul si trotuarele au fost sparte luni de zile in sir pentru ca s-au montat semafoare noi, inteligente, care nu au fost puse deocamdata in functine decat partial. In paralel cu semafoarele, in mai multe zone din oras au fost montate camere video de supraveghere, care au ca scop principal cresterea gradului de siguranta al zalauanilor. Au inceput in vara lui 2012 si lucrarile la gara. Conform planului inittial, lucrarile ar fi trebuit demarate in 2011, iar luna aceasta ar fi trebuit sa avem deja o gara cu aspect occidental, dar pentru ca lucrarile au inceput cu intarziere, se decaleaza si data la care va fi finalizat proiectul. Parcul central este tot in santier. Aici vor fi investiti un milion de euro pentru renovarea scarilor, amfiteatrului, aleilor pietonale si amenajarea pistelor pentru biciclete, modernizarea locului de joaca si montarea de antene wireless cu echipament outdoor pentru internet. Lucrarile, incepute anul trecut, ar urma sa fie gata in prima parte a anului 2013. Anul 2012 ne-a adus, in sfarsit, o Sala a Sporturilor reabilitata, dupa indelungi asteptari. S-a investit peste un milion de euro, dar lucrarea lasa de dorit. Sala Sporturilor, asa reabilitata, nu va putea gazdui finale de competitii europene pentru ca e prea mica, dar macar o avem. In anul care se incheie au fost reabilitate, pe bani europeni, cladirea fostului Centru Militar Judetean, devenit acum Centrul de Dezvoltare Culturala si Turistica, Muzeul Judetean de Istorie si Galeriile de Arta IIoan SimaI. Cladirea Transilvania se tot reabiliteaza si ea de cativa ani, in etape, pe corpuri de cladire. Anul acesta s-a muncit la corpul dinspre strada Gheorghe Doja, dar s-a lucrat degeaba pentru ca fatada este crapata, iar peretii se fisureaza. Primul corp reabilitat al cladirii, cel dinspre strada Corneliu Coposu, prezinta, la cativa ani de la terminarea lucrarilor, crapaturi si igrasie, iar ornamentele pica unul cate unul. Astfel ca reabilitarea poate fi luata de la capat. Sensul giratoriu de la spital incheie anul tot in stadiul de promisiune. De trei ani de zile, autoritatile tot discuta despre necesitatea construirii lui, dar nu s-au apucat de lucrare nici in 2012. Poate la anul…
(Alina Rad)
„Firul rosu” cu unele institutii s-a rupt…
In aceasta situatie este Directia de Sanatate Publica care, din luna aprilie, a ramas fara purtatorul de cuvant Mihai Cheseli, iar ca prima consecinta a fost transmiterea cu dificultate a informatiilor de catre reprezentantii institutiei. Ca sa ramanem tot la Sanatate, o imbunatatire a comunicarii s-a resimtit doar in cazul Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj unde, comparativ cu anul trecut, purtatorul de cuvant si-a facut datoria cu brio. O schimbare semnificativa a comunicarii s-a produs si la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Aici, de la schimbarea din functie a inspectorului general Ioan Abrudan, conferintele de presa s-au redus considerabil, iar actuala conducere incearca sa transmita prin noul purtator de cuvant doar stiri pozitive din sistem si sa se fereasca de critici sau stiri negative. Tot aici putem incadra si institutii precum Agentia Judeteana de Prestatii si Inspectie Sociala (AJPIS), Apele Romane sau Vama Salaj, care, inainte sa transmita informatiile solicitate, au nevoie de aprobare tocmai de la sefii mai mari din Bucuresti. Aceasta procedura ingreuneaza transmiterea in timp util a informatiilor catre cei care au nevoie de ele.
„Trofeul calitatii” pentru Pompieri si Prefectura
Singurele institutii ale caror comunicatori au primit anul trecut laude din partea noastra pentru excelenta colaborare si care au continuat sa-si mentina buna colaborare cu presa au fost Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) si Institutia Prefectului. Atat Lucian Jacodi, purtatorul de cuvant al ISU, cat si Oana Ciobanu, purtatorul de cuvant al Prefecturii, dar si sefii celor doua institutii, au raspuns tuturor solicitarilor venite din partea presei, indiferent de ora la care erau solicitate informatii. Dar nu numai solicitarile au fost respectate, ci este de apreciat si transparenta cu care cele doua institutii si-au desfasurat activitatea. Fie actiuni pozitive, fie ele negative, au fost prezentate publicului larg, uneori chiar din initiativa lor proprie. Din acest motiv, la ceas aniversar, reprezentantii acestora merita cate un „trofeu al calitatii” din partea noastra.
Politia si Primaria Zalau nu au evoluat
Anul 2012 nu a adus schimbari de comunicare fata de anii anteriori cu Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj si cu Primaria Zalau. Tincuta Dumuta, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, „a comis-o” si in acest an de cateva ori, motiv pentru care a fost „taxata” in paginile ziarului. Chiar si atunci cand aveau loc accidente grave, Tincuta raspundea la telefon si spunea, foarte sincera, ba ca nu are detalii pentru ca este la „iluminatie”, ba la scoala, ba nu gasesste pe nimeni, pentru ca toata Politia are ora de educatie fizica. Doar cand era inlocuita de Maria Cristea comunicarea a fost excelenta. Insa, nimanui din conducerea institutiei nu-i pasa de acest aspect…
Si la Primaria Zalau se petrece o ciudatenie. Exista un purtator de cuvant si un inlocuitor. Doar ca purtatorul de cuvant Manuela Ghiurutan comunica prin „codul Morse”, iar inlocu-itorul ei, Paul Maghiu, stie sa raspunda solicitarilor in timp util. Poate si din cauza experientei de presa a celui din urma.
(S. Terek)
Agricultura a avut parte de seceta, trei ministri si foarte multi directori
Anul care isi leapada ultimele file din calendar n-a fost cel mai favorabil pentru cei ce ce scormonesc tarana, asa cum a fost de pilda fratele sau mai mare 2011, cand s-au obtinut productii record. Seceta prelungita a facut ca pamantul sa-si deschida crapaturile ca niste falci de balaur, iar hambarele sa ramana pe jumatate goale. Dupa ce toamne de-a randul pretul graului si al porumbului si al orzului nu vroia sa se mai „trezeasca”, iata ca in aceasta toamna el a explodat, dublandu-se.Au crescut si preturile la legume si la cartofi si aproape la toate roadele pamantului.
Pe jiltul cel mai inalt din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-au perindat, in acest an, trei ministri: Valeriu Tabara, Stelian Fuia si mai nou Daniel Constantin. Schimbari, de dragul schimbarilor, sau mai bine zis de dragul culorii politice, s-au produs si la nivel de Directii Judetene pentru Agricultura. Nu la toate, ci la mai bine de jumatate. Asa se face ca Ioan Bujita, director al Directiei Agricole a Judetului Salaj a primit ordin de detasare pentru a carmui Directia Agricola din Calarasi. La conducerea Directiei Agricole Salaj a fost detasat Gheorghe Nistor de la Teleorman. Numai ca Ioan Bujita, din motive de sanatate, n-a ajunsla Calarasi si dupa o prealabila suspendare din functia de director executiv a fost reinscaunat pe fotoliul de director al Directiei Agricole Salaj. Gheorghe Nistor a fost detasat la Vaslui.
Cu mare fast, Guvernul Ponta, a anuntat in toamna, la rectificarea bugetului, alocarea a 400 de milioane de lei pentru agricultura.E domeniul care a primit cea mai mare suma la retificare se laudau gvernantii. Numai ca cea mai mare parte din acesti bani revin noilor posturi de directori infiintate, tot in aceasta toamna, la toate Oficiile judetene de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit. Dar pentru asta sa fim noi sanatosi si sa intampinam asa cum se cuvine Noul An, 2013!
(Viorel Varga)