Constructorul a montat o suprafata de joc care a fost interzisa in SUA din 1982
Cu toate ca s-a investit peste un milion de euro in reabilitarea Salii Sporturilor din Zalau, cea mai importanta arena sportiva din judet nu va putea gazdui finale de competitii europene. Materialele de constructii folosite sunt de o calitate mai proasta fata de cele existente inainte de reabilitare la Sala, iar suprafata de joc montata la Zalau a fost interzisa in Statele Unite ale Americii si Canada in urma cu 30 de ani. Managerul echipei Handbal Club Zalau, profesorul Gheorghe Tadici, sustine ca lucrarile sunt de o calitate indoielnica, iar sportivii vor avea de suferit din cauza duritatii suprafetei de joc. „Din punct de vedere al handbalului, Sala Sporturilor corespunde competitiilor europene doar pana la semifinale. Nu putem organiza o finala din cauza numarului mic de locuri, a suprafetei de joc sau a anexelor. In interior, sala a fost reabilitata cu un an de zile inainte de a incepe noile lucrari. Este clar ca tot ce a fost acolo – geamuri, usi, faianta, gresie – erau de o calitate mai buna decat ceea ce este acum”, spune Gheorghe Tadici. Managerul echipei de handbal mai afirma ca s-a pledat de cinci – sase ani pentru schimbarea suprafetei de joc, insa „s-a montat un parchet care in Statele Unite a fost interzis din 1982”. „Partea pozitiva este ca s-a marit suprafata terenului, dar sa nu uitam ca s-a scos un rand de locuri, iar sala era neincapatoare la meciurile cu Oltchimul sau in cupele europene. Ca o constatare generala pot spune ca daca mai adaugau 600 de mii de euro in plus faceau o constructie noua si nu ramaneau toate putregaiurile acolo”, conchide Tadici.
Lucian Bode: „S-au facut niste spoieli”
Reabilitarea Salii Sporturilor din Zalau a fost aprobata si finantata in perioada guvernarii PDL, iar deputatul Lucian Bode a fost unul dintre sustinatorii proiectului. Acesta spune ca atat timp cat PDL a fost la guvernare s-a interesat de lucrari, insa dupa preluarea puterii de catre USL „ne-am lovit de o anumita secretomanie a autoritatilor locale si nu stiam in ce stadiu sunt lucrarile”. „Constat cu surprindere ca adevaratii beneficiari nu au fost invitati la receptia care avea menirea sa clarifice anumite aspecte pe care specialisti precum profesorul Gheorghe Tadici le reclama. Receptia s-a facut in spatele usilor inchise, iar in comisie nu au fost beneficiari: reprezentantii cublurilor de volei si handbal. Astfel, ajungem in situatia de a se constata ca s-au facut niste spoieli, iar suprafata de joc nu este cea care ar trebui sa fie”, declara deputatul Bode. Parlamentarul sustine ca investitia s-a vrut a fi facuta in interesul echipelor de handbal si volei, „dar azi suntem in situatia de a ne pune intrebarea daca era mai bine sa nu se reabiliteze Sala?”.
Iuliu Nosa a vrut in 2004 sa extinda Sala
In campania electorala pentru alegerile locale din 2004, primarul de atunci al Zalaului, Iuliu Nosa, promitea ca daca va fi reales va mari capacitatea Salii Sporturilor. „In acel an s-a vrut realizarea unui arc peste zona vestiarelor si dublarea capacitatii salii prin constructia unei tribune. Subiectul extinderii Salii l-am discutat cu ministrul Mitrea, din guvernul Nastase, si am obtinut promisiunea acestuia, dar lipsea proiectul la acea vreme”, rememoreaza Nosa. Si anul trecut, cand s-a aprobat reabilitarea Salii municipalitatea si-a dorit extinderea, insa nu s-a putut. „Proiectul initial prevedea o extindere a Salii Sporturilor, dar exista un program national numai pentru reabilitare si doar acolo am putut cuprinde aceasta investitie. Pana la urma am decis sa o modernizam”, subliniaza primarul Radu Capilnasiu, care mai spune ca la meciurile echipei de volei vor fi montate tribune mobile in zona portilor de handbal pentru suplimentarea numarului de locuri.
Veste buna pentru iubitorii de volei
Daca in ultimul sezon de Liga Campionilor zalauanii au fost nevoiti sa dispute meciurile de pe teren propriu la Baia Mare, in acest an Clubul Remat a primit acceptul din partea Federatiei Europene pentru omologarea Salii Sporturilor din Zalau. „Am trimis poze la Federatie si am primit acceptul din partea lor. Cerintele au fost respectate si nu mai era nevoie de venirea unui inspector la Zalau. Sala este omologata de Federatie, iar inainte cu doua zile de meci observatorul european ii va da ok-ul”, a precizat Doru Tarle, directorul sportiv de la Remat. Echipa de handbal HC Zalau a fost si ea nevoita sa dispute in primavara acestui an finala Cupei EHF la handbal feminim in Oradea.