Un locuitor din orasul simleu Silvaniei a postat pe pagina sa de socializare un mesaj in care avertizeaza populatia despre faptul ca gospodaria parintilor sai a fost atacacta de sacali.
„Mai multe animalele domestice din gospodariile din simleu Silvaniei au fost ucise cred ca de sacali. in zona strazilor Stadion si Aurel Vlaicu au intrat in curti in miezul zilei si au omorât tot ce misca, respectiv gaini, iepuri… Doar parintilor mei le-au omorât 35 de pui si gaini in câteva minute si… au disparut. Mama a vazut un animal ce nu era nici vulpe, nici câine. Când i-am aratat poza cu un sacal a confirmat. Atentie, sunt periculosi!”, s scris Marius Bob.
Pe raza Salajului este pentru a doua oara când sacalii sunt suspectati ca ar fi atacat animalele oamenilor. Prima data au omorât o turma de circa 200 de oi, dar acest caz este primul când au atacat in interiorul unei localitati.

rn

Peste 8.000 de sacali in România

rn

Desi suntem obisnuiti sa credem ca sacalii nu sunt animale care traiesc in tara noastra, avem totusi o populatie de sacali estimata la aproximativ 8.000 de exemplare. sacalul auriu a aparut brusc in România dupa anul 1990. Initial nu a fost bagat in seama, dar in scurt timp s-au inmultit extraordinar de mult, in Delta Dunarii, Dobrogea si Lunca Dunarii, pâna in Viena. De pe zona Dunarii a migrat si pe lunca Muresului, ajungând in zona Medias – Brasov. A urcat, de asemenea, pâna aproape de Iasi, a trecut in Republica Moldova si Ucraina.

rn

Asociatia Generala a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) considera ca in tara noastra numarul acestor pradatori a ajuns la aproximativ 8.000 de exemplare, in anul 2016. inmultirea rapida a sacalilor se datoreaza faptului ca acestia manânca orice, de la fructe de padure la pui de caprioara si mistret, chiar si la rampele de gunoi sau lesurile abandonate la marginea localitatilor de catre sateni.