Pneumologia este o ramură a medicinii care studiază aparatul respirator în condiții normale și patologice și include depistarea, diagnosticarea, tratarea – prin mijloace nechirurgicale – și recuperarea bolnavilor care suferă de boli pulmonare, bronșice, pleurale și ale mediastinului, prin mijloace nechirurgicale.
Secția Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău funcționează în sistem pavilionar, în locații situate pe strada Tudor Vladimirescu nr. 34 ( Secția Pneumologie) și pe strada Păcii, nr.10 (Dispensarul de pneumoftiziologie). Secția dispune de 75 paturi organizate în compartimentele Pneumologie acuți, Recuperare respiratorie și Pneumoftiziologie. În prezent, șase paturi sunt destinate tratării pacienților cu forme severe de COVID-19, care necesită ventilație non- invazivă.
În cadrul Secției există, de asemenea, două cabinete de consultații în cadrul ambulatoriului de specialitate, un dispensar de pneumoftiziologie, un cabinet explorari functionale și unul de radiologie.
Echipa are în componență profesioniști în domeniul pe care îl reprezintă, medicii pe care îi întâlnești în Secția Pneumologie oferind mai mult decât un consult și focusându-se pe profesionalism și empatie față de pacienți. Secția este coordonată de către medicul primar Găvriluț Gabriel Ioan, căruia i se alătură medicul primar Găvriluț Amalia Ioana, medicul primar Burian Vasile Alexandru, medicul primar Beko Elisabeta, medicul primar Szekely Alexandru, medicul specialist Laza Amalia Mihaela, iar în cadrul Dispensarului TBC, medicul primar Csosz Erzsebet. Fiecare dintre aceștia are competențe în endoscopie bronșică, explorări funcționale, somnologie, ventilație non-invazivă, ecografie, tabacologie.
Echipa este completată cu 28 asistenți medicali, doi asistenți medicali în ambulatorii, trei asistenți medicali în dispensarul de pneumoftiziologie, doi asistenți radiologie, doi registratori medicali, 17 infirmiere și îngrijitori de curățenie.
Experiența cadrelor medicale din Secția Pneumologie se reflectă în diagnosticarea corectă și tratamentele oferite, astfel încât pacienții să obțină rezultatul dorit în cel mai scurt timp. Serviciile asigurate sunt deopotrivă consultații medicale, radiografii pulmonare, explorări funcționale respiratorii: spirometrie, body-pletismografie și DLCO, polisomnografie, ecografie toracică, toracocenteze ecoghidate diagnostice si terapeutice, examen spută ABG și BK, fibrobronhoscopie și biopsie endobronșică, tabacologie și consultații stop-fumat.
Întregul colectiv al Secției Pneumologie are ca perspective îmbunătățirea și dezvoltarea serviciului de explorări funcționale, dezvoltarea compartimentului de reabilitare respiratorie, a serviciului de endoscopie bronsică cu biopsie transbronșică, criobiopsie, bronhoscopie interventională, examinare în AFI (autofluorescență) pentru diagnostic precoce în neoplasmul bronhopulmonar, puncții transcutanate ecoghidate.
Am avut ocazia sa cunosc felul cum sunt tratati pacienții la Spitalul de Pneumologie Zalău. Mama mea în vârstă de 87 de ani,a ajuns la spital în luna martie a.c., cu o formă severă de Covid-19 ,după o săptămână de suferință.
La început am avut rezerve serioase si n-am vrut nicicum sa chem ambulanta.Ma înspăimânta gândul că în spital, nu-i va acorda nimeni atenție unei persoane de vârsta ei dar imediat după internare, chiar in acea noapte, am realizat ca gândirea mea a fost eronată.
Am fost sunata acasă de la spital pentru a mă linisti, mi s-a comunicat ce investigații urmau sa i se facă si , asa am înțeles de la mama mea, ca era înconjurata de niște îngeri care voiau s-o smulgă cu orice preț din ghearele morții.I s-a făcut tot ce-a fost posibil pentru a o pune pe picioare.
Astfel am avut șansa s-o cunosc pe D-na doctor Beko Elisabeta, o persoană cu niște calitati excepționale care pe lângă profesionalism, manifesta empatie și pune mult suflet în tot ce face pentru cei pe care-i tratează. De fapt, acolo este o familie unită și minunată formată din medici, asistente și infirmiere care împreună salvează suflete!
Aducem pe aceasta cale mulțumiri “ingerilor”( asa cum i-a numit mama mea )și mai adăugăm ,stima,admirație, respect,sănătate și multa putere de munca!