Consiliul Judetean Salaj va restaura monumentul „Mihai Viteazul” de la Guruslau. Consilierii judeteni au aprobat ieri, in sedinta ordinara, sumele necesare proiectarii si executarii lucrarilor. Investitia va costa peste 550 de mii de lei (5,5 mi-liarde de lei vechi), din care va-loarea de constructie si montaj reprezinta 415.882 de lei, inclusiv TVA.
În expunerea de motive atasata proiectului de hotarare, Consiliul Judetean motiveaza necesitatea unei astfel de investitii: „Monumentul Mihai Viteazul, situat in satul Guruslau, comuna Hereclean , construit in anul 1976, face parte din domeniul public al judetului Salaj, fiind un monument de importanta locala, grupa valorica B, conform Listei monumentelor istorice aprobata prin ordinul ministerului Culturii si Cultelor nr. 2314/2004. (…) Avand in vedere ca de la inaugurarea acestui monument nu au fost efectuate lucrari de restaurare, deoarece au aparut infiltratii datorita apelor pluviale, care au condus la degradarea acestuia, sunt necesare a fi executate lucrari de reabilitare. Aceste operatii de restaurare au ca scop readucerea monumentului la forma initiala isto-rica, adica la nivelul exigentelor perioadei de constructie initiala”.
Pe langa restaurarea propriu-zisa a monumentului se vor realiza lucrari de evacuare a apelor pluviale de langa fundatie, astfel incat sa se elimine cauzele degradarii monumentului.
Comunistii, dar si vizitatorii, si-au lasat amprentele pe edificiu
Monumentul de la Guruslau este construit din beton armat si travertin si are o inaltime de 27,63 de metri, iar suprafata construita este de peste 531 de metri patrati. Monumentul a fost realizat destop_coloana renumitul sculptor Victor Gaga, in cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601 impotriva maghiarilor. Inaugurarea a avut loc in anul 1976, in prezenta fostului presedinte al Romaniei, Nicolae Ceausescu, dupa cum scrie si pe monument. Pe soclu sunt daltuite în piatra scene din luptele lui Mihai Viteazul, iar deasupra se înalta obeliscul, format din trei lame paralele, reprezentand cele trei tari române, în exterior spre partea superioara fiind aplicate si stemele respective. În aproape 40 de ani de la constructie, timpul, fenomenele meteorologice, dar si oamenii si-au lasat amprenta pe fatada monumentului istoric. Unii s-au chinuit sa razuiasca inscriptia comunista, altii si-au scris sau „sculptat” ei insisi numele pe monument, in semn ca au trecut si ei pe acolo.
O pagina de istorie, sculptata in piatra
Edificiul a fost ridicat in cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, ultima victorie înainte de asasinarea sa, la 9 august 1601, pe câmpia Turzii, la trei kilometri sud de Turda, unde voievodul valah l-a învins pe Sigismund Báthory.
Monumentul, inaugurat la 21 octombrie 1976, este o reconstructie, într-o forma mai impozanta, a monumentului înalt de 10 metri, ridicat în 1928 pe colina din apropierea localitatii si demolat în 1941 de autoritatile maghiare, care au luat Transilvania de Nord, prin Dictatul de la Viena.