Producatorii care vand lapte si branzeturi in piete au posibilitatea de a alege intre a scumpi marfa cu peste 20 la suta din luna februarie sau a inceta aceasta activitate. Normele europene ii obliga la buletine lunare de analiza a laptelui, care costa intre 160 si 180 de lei, in functie de laborator. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca aceasta masura trebuia aplicata inca de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. „Romania a cerut, din pacate, pentru adaptare la aceste standarde, o perioada de derogare de la an la an sau din trei in trei ani. A sosit momentul in care nu a mai solicitat acest lucru; e adevarat ca sunt costuri legate de buletinele de analiza”, a recunoscut Constantin.

Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea pietelor agroalimentare vor verifica modul in care sunt respectate conditiile sanitare pentru transportul, depozitarea si comercializarea laptelui si a branzeturilor obtinute de producatoriistop_coloana agricoli. De la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj am aflat ca inspectori din cadrul institutiei s-au deplasat in pietele judetului si au purtat discutii cu micii producatori de lapte pentru a-i lamuri sa faca analizele de laborator a laptelui pe care il comercializeaza. Pentru cei care vand laptele la centrele de procesare nu este nici o pro- blema, pentru ca se face o singura analiza pe tanc, insa cei care il comercializeaza in piete, incepand cu luna februarie, fara buletin de analize sunt pasibili de amenzi usturatoare.