Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul privind aprobarea procedurilor pentru acordarea indemnizațiilor sportive.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de indemnizație sportivă?
În sensul prezentului ordin, pregătirea centralizată reprezintă acțiunea de pregătire sportivă, convocată de federația sportivă națională sau Comitetul Național Paralimpic, desfășurată în țară sau străinătate, în care sportivii și colectivele tehnice sunt cazați pe perioada acțiunii într-un loc anume (hotel, motel, pensiune, complex sportiv sau altele asemenea), pe o perioadă definită, realizată în baza unui program stabilit, având ca scop dezvoltarea psihomotrică a sportivului și participarea la competiții sportive internaționale. Prin excepție, sportivii cu dizabilități și colectivele tehnice ale acestora pot să efectueze pregătirea centralizată și în localitatea de reședință, la convocarea Comitetului Național Paralimpic sau a federației sportive naționale.
Ce documente sunt necesare pentru indemnizație?
Pentru acordarea indemnizațiilor sportive, federațiile sportive naționale vor depune la registratura Ministerului Sportului, în atenția Direcției politici pentru sport, următoarele documente: solicitarea pentru acordarea indemnizațiilor sportive sportivilor componenți ai lotului național de seniori și colectivelor tehnice (numele și prenumele, calitatea în cadrul lotului/ colectivelor tehnice, CNP, cod IBAN, suma propusă); hotărârea organului de conducere al federației, prin care s-a dispus: convocarea la lotul național de seniori; (perioada de pregătire sportivă a lotului național; locația/locațiile unde se vor pregăti; competiția pentru care au fost convocați și la care urmează să participe, precum și obiectivele de performanță asumate; numărul de persoane participante; pontajul pentru luna în care se solicită indemnizații sportive, în care se va specifica în mod obligatoriu locul de desfășurare, semnat de antrenor și antrenorul federal, după caz; copie după ordinul ministrului sportului/ministrului tineretului și sportului privind acordarea titlurilor de „sportiv de înaltă performanță” și de „antrenor național”, după caz; declarația pe propria răspundere a secretarului general prin care certifică datele transmise, conform prevederilor art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declarații.
Acțiunile de pregătire și/sau participare la competiții internaționale trebuie să fie prevăzute în contractul de finanțare încheiat cu Ministerul Sportului și să corespundă cu cererea de acordare a indemnizațiilor sportive privind perioada, locul de desfășurare și numărul de participanți.
Termenul de depunere a documentației este până cel târziu la data de 15 a lunii următoare pentru care se solicită acordarea de indemnizații sportive. Documentația depusă după data mai sus menționată nu se va lua în considerare.
Care este cuantumul indemnizației sportive?
Potrivit ordinului de ministru, Ministerul Sportului acordă indemnizații sportive doar pentru loturile naționale de seniori.
Indemnizația se poate acorda în cuantumul maxim pentru un număr de minimum 21 de zile de pregătire centralizată și participare în competiție, efectuate în luna pentru care se solicită. În cazul în care nu vor fi 21 de zile, indemnizația se acordă proporțional cu numărul de zile efectuate. Prin excepție, în cazul în care regulamentele federațiilor sportive internaționale (jocuri sportive) prevăd o perioadă fixă privind convocările la loturile naționale, se poate acorda indemnizația sportivă în cuantum maxim.
De indemnizația de 1.800 de lei pot beneficia doar antrenorii care au obținut prin ordin titlul de „antrenor național”.