Ieri a sunat primul clopotel din noul an scolar pentru 39.500 de scolari si prescolari din Salaj. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, 436 de unitati de invatamant din judetul nostru – scoli gimnaziale, licee si gradinite – si-au deschis ieri portile
Curtea Colegiului National Silvania (CNS) Zalau a prins viata ieri la primele ore ale diminetii. Sute de elevi, parinti, profesori, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale au luat parte la festivitatea de deschidere a noului an scolar de la liceul de elita al judetului Salaj. In uniforme, cu buchete de flori in mana si cu zambetul pe fata, elevii de la CNS s-au bucurat de reintalnire si si-au impartasit primele impresii din vacanta de vara. Unii s-au revazut pentru prima data dupa trei luni de zile. „Ce faci?! Te-ai ingrasat!”. „Si tu esti mai inalt!”. Revederea a fost spectaculoasa pentru multi elevi. Emotiile cele mai intense le-au trait insa bobocii liceului, care au avut primul contact cu clasele in care vor studia si cu dirigintii care ii vor indruma timp de patru ani.
Elita Zalaului a salutat bobocii de la CNS
In mijlocul elevilor de la CNS s-au aflat directorul colegiului, Vasile Bulgarean; Flavia Ardelean – din partea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj; primarul municipiului, Radu Capilnasiu, dar si Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean. Fiecare dintre ei a felicitat in special bobocii si le-au urat tuturor elevilor un nou an plin de reusite scolare. Vasile Bulgarean, directorul CNS Zalau, a tinut sa ii informeze pe bo-boci inca de la inceput ca „la CNS se face carte serioasa, exigentele sunt mari, iar rezultatele pe masura”. Cat despre planurile de viitor, directorul i-a asigurat pe elevi ca vor avea parte de o pregatire scolara pe masura si vor fi pe podiumul fruntasilor la olimpiade, asa cum se obisnuieste la CNS.
Primarul orasului, Radu Capilnasiu, dupa ce i-a felicitat pe nou – veniti, i-a indrumat sa pastreze „traditia pe care o avem in munici-piul Zalau, prin rezultatele deosebite ale elevilor de la CNS”.
„Beneficiati din plin de aceasta scoala pe care o urmati si care va ofera persective. Un an bun cu sanatate”, a fost urarea presedintelui Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, pentru elevii de la CNS.
Aia mici in clasa, aia mari la terasa
Dupa ce au primit toate felicitarile si sfaturile din partea oficialitatilor, elevii de clasa a IX – a, impreuna cu dirigintii, au pasit spre salile de clasa, unde au au tinut prima ora de dirigentie. Cat despre elevii din clasele mai mari, dupa ce au participat la festivitatea de deschidere, au impanzit terasele din oras, unde au depanat amintiri din vacanta abia incheiata. „Mergem undeva la o poveste?”, se auzea aproape la unison in curtea colegiului.
Fondul scolii – bani fiscalizati
Referitor la colectarea fondului scolii sau a fondului clasei, Gheor-ghe Bancea a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca „saptamana trecuta am trimis o adresaa tuturor scolilor prin care se solicita sa se respecte Ordinul Ministerului Educatiei cu privire la fondul scolii. Bancea spune ca „fondul scolii se colecteaza doar la propunerea Comitetului de parinti, fara obligati-vitatea parintilor, iar banii trebuie sa fie fiscalizati”. „Comitetul de parinti trebuie sa aiba personalitate juridica”, a incheiat inspectorul general.
A XI – a si a XII – a trebuie sa isi cumpere manualele
Reprezentantii invatamantului salajean ne-au declarat ca stocurile pentru manualele scolare necesare pentru invatamantul obligatoriu au fost completate in proportie de 100 la suta. „Toate scolile au primit ne-cesarul de manuale”, spune Gheorghe Bancea. Cat despre elevii din clasele a XI – a si a XII -a, acestia vor trebui sa isi procure singuri ma-nualele, de la fostii colegi sau din librarii, spune Bancea.
Noutati in structura anului scolar 2013 – 2014
Ministerul Educatiei a publicat in luna iulie in Monitorul Oficial Ordinul de ministru privind structura anului scolar 2013 – 2014. Conform Ordinului semnat de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, anul scolar care tocmai a inceput insumeaza 36 de saptamani de cursuri. Exceptie de la aceasta prevedere fac clasele terminale din invatamantul liceal, care vor parcurge 33 de saptamani (patru saptamani vor fi dedicate desfasurarii examenului de bacalaureat) si clasele de-a VIII-a, cu 35 de saptamani (o saptamana fiind dedicata desfasurarii Evaluarii Nationale). Elevii claselor a XII-a vor incheia anul scolar in 30 mai 2014, iar elevii de clasa a VIII-a le vor incheia in 13 iunie 2014.
Noutatile privind structura anului scolar 2013 – 2014 este impartirea in mod aproximativ egal a celor doua semestre, dar si acordarea unei noi zile libere pentru perioada sarbatorilor pascale, respectiv marti, 22 aprilie 2014. Elevii din invatamantul primar si copiii din grupele de invatamant prescolar vor avea prima vacanta din semestrul intai in perioada 2-10 noiembrie 2013, iar intre 21 decembrie 2013 si 5 ianuarie 2014, toti elevii din invatamantul preuniversitar vor fi in vacanta de iarna. Cursurile primului semestru se vor relua in data de 6 ianuarie si se vor incheia in data de 31 a aceleiasi luni. Vacanta intersemestriala va fi in perioada 1-9 februarie 2014, urmand ca din 10 februarie elevii sa intre in cel de-al doilea semestru. In 11 aprilie va debuta vacanta de primavara, care va dura pana in 22 aprilie.
Potrivit Ordinului de ministru, saptamana 7 – 11 aprilie 2014 din semestrul al doilea va fi dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare in cadrul programului „Scoala Altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”.
Vineri, 20 iunie 2014, se vor incheia cursurile pentru anul scolar 2013-2014.
Testari mai multe si examene „cu greutate”
Alte noutati care ii asteapta in anul scolar 2013 – 2014 atat pe elevi, cat si pe profesori sunt evaluarile la clasele a II – a, a IV – a si a VI – a, dar si o pondere mai mare a mediei de la Evaluarea Nationala pentru media de admitere in invatamantul liceal. Potrivit informatiilor trimise publicitatii de catre Marcel Lucaciu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, „in anul scolar 2013 – 2014 vor fi elaborate planuri de masuri remediale si vor avea loc evaluarile la clasele a II – a, a IV – a si a VI – a”. „Evaluarile la aceste clase vor fi realizate pe baza unor brosuri ce vor fi distribuite fiecarui elev in parte”, a transmis purtatorul de cuvant al ISJ Salaj.
In ceea ce priveste media de admitere in clasa a IX – a, aceasta va fi calculata tinandu-se cont de: media de la evaluarea Nationala (in proportie de 75 la suta, fata de 50 la suta cat era pana acum) si media claselor V – VIII (in proportie de 25 la suta, fata de 50 la suta cat era pana acum).
Surpriza si pentru elevii de-a XI-a, care vor simula bacalaureatul, ca sa nu aiba un soc prea mare la finalul clasei a XII-a.
Peste o suta de „pitici” la Scoala „Simion Barnutiu”
Festivitatea de deschidere a noului an scolar la Scoala gimnaziala „Simion Barnutiu” din Zalau a stat sub semnul bucuriei si, firesc, sub semnul nelinistii, ca orice inceput. Emotiile au fost prezente si ele atat in randul elevilor, al corpului profesoral cat si al parintilor. Cei 903 elevi, din care 110 boboci in clasa pregatitoare au fost impresionati de caldura sufleteasca cu care au fost primiti de dascali. Festivitatea propriu-zisa a inceput cu intonarea Imnului de stat, dupa care, asa cum se cuvine pentru orice inceput, parintele Silviu Popa, de la Episcopia Salajului, a oferit un moment de rugaciune. Dupa urarile de bun venit, directorul Simona Rechisan a trecut in revista rezultatele si momentele semnificative din anul scolar anterior, afirmand ca Scoala gimnaziala „Simion Barnutiu” se afla pe primul loc in judet, in urma clasamentului realizat pe baza rezultatelor de la evaluarea nationala.
Scoala este singura din judet care are amenajat un loc special de joaca pentru copiii din clasa pregatitoare. Viceprimarul Zalaului, Fazakas Nicolae, a venit la aceasta festivitate atat in calitate de parinte, cat si in cea de oficial. Am retinut din spusele sale ca Primaria municipiului Zalau premiaza anual olimpicii si ca doreste ca in fiecare an sa fie cati mai mult olimpici la aceasta scoala.
Momente emotionante au fost multe in timpul festivitatii de deschidere a anului scolar 2013/2014 la Scoala gimnaziala „Simion Barnutiu” din Zalau. Trei dintre ele trebuie neaparat mentionate: momentul cand elevii din clasa a V-a au oferit peste o suta de baloane elevilor din clasa pregatitoare, momentul cand bobocii au dat drumul in vazduh baloanelor multicolore si momentul cand cele mai tinere vlastare ale scolii au trecut pe sub podul de flori „construit” de „veteranii” scolii, adica de elevii claselor a VIII-a.