Procedura de acordare a amnistiei fiscale pentru persoanele fizice și juridice, cu datorii la ANAF, a fost modificată.

Astfel, Ordinul OMF 6410/2024 din 28 octombrie 2024 prevede extinderea amnistiei pentru persoane fizice. Mai exact, debitorii persoane fizice care primesc de la organul fiscal decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice aferente anilor 2019 și 2020 pot beneficia amnistia fiscală.

De asemenea, pot face obiectul amânării la plată în vederea anulării și amenzile de orice fel și cheltuielile judiciare, cu excepția celor rezultate din săvârşirea de infracţiuni.

S-a creat și posibilitatea debitorilor care beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor bugetare, precum și a celor care obțin eșalonarea cuprinsă între data de 6 septembrie și 25 noiembrie, să poată beneficia și de măsurile de amnistie fiscală, fără a mai fi necesară achitarea tuturor accesoriilor rămase din eşalonarea la plată acordată.

Același act normativ prevede anularea accesoriilor pentru fonduri europene. Concret, potrivit Ordinului OMF 6410/2024, obligațiile bugetare principale legate de fondurile publice naționale aferente fondurilor europene intră în sfera accesoriilor ce pot fi anulate.

Totodată, Ministerul Finanțelor a emis ordinul cu nr. 6.438 din 31 octombrie 2024 pentru modificarea și completarea procedurilor de anulare a unor obligații bugetare restante, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1099/4 noiembrie 2024.

Ordinul aduce reglementări ce includ noi obligații pentru persoanele fizice și juridice aflate în insolvență sau faliment vizând mai ales facilitarea procesului pentru cazurile de răspundere solidară și pentru contribuabilii ale căror datorii sunt înregistrate până la 31 august 2024.

Astfel, în situaţia în care obligaţiile bugetare sunt stabilite prin decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecţii fiscale aflate în derulare la data de 6 septembrie 2024, debitorul poate achita aceste obligaţii utilizând numărul de evidenţă a plăţii.

În cazul în care, la data eliberării certificatului de atestare fiscală, procentul de anulare a obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024 era de 50%, iar ulterior, până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, se stabilesc noi obligaţii fiscale principale şi/sau se primesc noi titluri executorii transmise spre recuperare organelor fiscale, care modifică procentul de anulare la 25%, pentru acordarea anulării unor obligaţii bugetare potrivit art. XVI din ordonanţa de urgenţă, debitorii trebuie să achite 75% din noul cuantum total al obligaţiile bugetare principale.

Eventualele sume care au stins după data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă 50%, respectiv 25%, după caz, din obligaţiile bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, din cele stabilite prin deciziile de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pe anii 2019 şi 2020 sau prin decizii de impunere emise ca urmare a unui control fiscal aflat în derulare la data de 6 septembrie 2024, precum şi din dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile care pot fi anulate potrivit prevederilor prezentului articol, acestea se restituie potrivit dispoziţiilor Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Deciziile de atragere a răspunderii solidare emise de organele fiscale după data de 31 august 2024, aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024, se încadrează în prevederile ordonanţei de urgenţă.