Dosarele de concurs se depun în perioada 8 – 20 octombrie
În 15 noiembrie are loc concursul de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, a anunțat Ministerul Sănătății. Examenul se va desfășura în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
În sesiunea din 15 noiembrie, specialitățile considerate deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post sunt anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie pediatrică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, epidemiologie, expertiză medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgenţă, medicină de laborator, microbiologie medicală, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, radiologie-imagistică medicală, radioterapie şi sănătate publică şi management.
Înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică și prin ministerele cu reţea sanitară proprie. Dosarele de concurs vor fi depuse exclusiv prin poştă sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, în perioada 8 – 20 octombrie, inclusiv data poştei. Taxa de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc este de 500 lei.
Concursul, organizat cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor avea la dispoziție patru ore pentru a rezolva subiectele. Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60 la sută din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Repartizarea se face în ordinea punctajului obţinut, în limita locurilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
Medicii, medicii stomatologi şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioada determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat, iar cei care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv.