S-a facut anul de cand mascatii au dat buzna peste mafia pacanelelor din Salaj

Budusan Marius Calin, ultimul arestat din dosarul „mafia pacanelelor” a cerut, la un an de la aparitia dosarului, sa-i fie revocat controlul judiciar. Magistratii Tribunalului Salaj au decis insa pe 28 octombrie ca Budusan sa ramana sub masura controlului judiciar. Budusan Marius Calin a fost arestat pentru prima data pe 13 ianuarie, la propunerea DIICOT, dupa care arestul i-a fost prelungit pentru înca 30 de zile. Budusan Marius Calin este patronul mai multor baruri din Zalau, unul dintre cele mai cunsocute fiind situat peste drum de autogara.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Salaj au facut la finele lunii octombrie a anului trecut nu mai putin de 96 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Salaj si Maramures în cadrul unei actiuni pentru destructurarea unui grup infractional organizat specializat în savârsirea de infractiuni informatice si economice în domeniul jocurilor de noroc.
Numeroase localuri care gazduiau celebrele jocuri de noroc cunoscute popular drept „pacanele” au fost luate „cu asalt”, iar aparatele au fost sigilate pentru cercetari. Spectacolul cu mascati a putut fi vazut inclusiv în strada, in plina zi, în Bradet, la intersectia din capatul de jos al strazii Avram Iancu, unde politisti cu cagule au oprit în trafic un autoturism Volkswagen de culoare rosie, cu numarul de înmatriculare SJ 84 RVL, din care l-au cules pe suspectul pe care îl cautau.
Considerat de procurorii DIICOT lider al grupului infractional, Danco Stelian era asociat cu alti doi inculpati din dosar, Panes Remus Claudiu si Ciascai Radu Ovidiu, la doua firme care detin aparate de joc, administrând în total 248 de de pacanele în Salaj, Bistrita-Nasaud si Maramures. Cei trei actionari i-au avut în subordine pe Covaci Paul Grigore, Kiczel Robert, Coman Claudiu, Crisan Ionus Valeriu si Gâlgau Alexandru Mircea, care se ocupau cu modificarea softului aparatelor de jocuri de noroc care calcula procentul sumelor de bani care erau câstigate de jucatori. Cei trei actionari sunt acuzati si de evaziune fiscala de cinci milioane de euro. stop_coloana Cu ocazia perchezitiilor domiciliare ale DIICOT în acest dosar a fost gasita si ridicata cantitatea de 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare si laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum si un seif în care se se gaseau înca câteva sute de mii de euro.
Peste 50 de patroni de localuri suspecti
În comunicatul DIICOT referitor la aceasta actiune de amploare se arata ca erau suspectati 13 administratori, asociati si angajati de la cinci firme ce au ca obiect principal de activitate “activitati de jocuri de noroc si pariuri” si alte 52 de persoane în calitate de asociati sau administratori ai mai multor societati comerciale care detin diferite baruri sau locatii în care se afla mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, cunoscutele „pacanele”. Suspiciunile sunt ca, începând din 2012, au constituit si au aderat la un grup infractional organizat în vederea savârsirii de infractiuni informatice si economice. DIICOT nu a dezvaluit si care sunt localurile si barurile suspectate în care aceste firme specializate si-au plasat aparatele de jocuri de noroc.
Si pe cat de spectaculoasa a fost actiunea DIICOT de acum un an, pe atat de curioasa este tacerea care s-a asternut peste acest caz.