600 de angajati ai Spitalului Judetean sunt solidari cu greva generala declansata la nivel national, dar nu au ’ntrerupt lucrul

imagine-articol0_52844

 

Greva generala a angajatilor din sistemul sanitar s-a desfasurat ieri in Salaj fara intreruperea activitatii. Cei 592 de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta afiliati la Federatia Sanitas au fost, teoretic, in greva generala, in semn de solidaritate cu colegii lor din tara, dar si-au desfasurat activitatea ca intr-o zi normala de lucru. 

“Greva s-a desfasurat la locul de munca. Nu am vrut sa aiba de suferit niciun pacient, pentru ca nemultumirile noastre nu se indreapta impotriva lor”, a declarat pentru Graiul Salajului liderul Sanitas de la Spitalul Judetean, Cornelia Creminea.
La nivel national, aproape 80.000 de medici, asistenti medicali si alti angajati din sistemul sanitar au intrat ieri dimineata, la ora 08.00, in greva generala.
Personalul medical afiliat Federatiei Sanitas a recurs la aceasta forma de protest dupa ce nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu autoritatile in privinta revendicarilor lor legate de legea salarizarii.

Sindicalistii cer salarizare echitabila
si calculul sporurilor la salariul actual

Federatia Sanitas cere introducerea in OUG 20/2016 privind salarizarea personalului TESA, a functionarilor publici din Directiile de Sanatate Publica si a celor din crese si gradinite. stop_coloana
Sindicalistii solicita si reducerea diferentelor salariale (de pana la 700 – 800 de lei) intre asistentii medicali absolventi ai scolilor postliceale sanitare si cei cu studii superioare, ambele categorii avand aceeasi profesie, aceeasi fisa a postului si aceleasi atributii.
Federatia Sanitas cere, de asemenea, reducerea diferentelor de salarizare de pana la 1.200 de lei intre spitalele clinice si neclinice si trecerea asistentilor din asistenta sociala pe grila din sistemul neclinic.
O alta solicitare vizeaza plata sporurilor la nivelul salariului din 2016, si nu la nivelul celui din 2009, pentru personalul care are acest drept.
Greva generala declansata a venit dupa o serie de pichete ale sindicalistilor: in 20 septembrie, la Ministerul Muncii, in 27 septembrie la Ministerul de Finante, in 4 octombrie la Ministerul Sanatatii si in 11 octombrie la sediul Parlamentului. In 12 octombrie, membrii Federatiei Sanitas au fost in greva japoneza si au purtat banderole pe brate in timpul serviciului, iar in 19 octombrie sindicalistii au fost in greva de avertisment, cu incetarea lucrului timp de doua ore.