In ultima decada a lunii decembrie, in Fizes, comuna Sig, s-a deschis o casa de tip familial pentru copii. In judet, astfel de unitati mai functioneaza la Cehu Silvaniei (in doua locatii), in Somes Odorhei si in Zalau (in 5 locatii, destinate copiilor cu dizabilitati). Casa de tip familial de la Fizes este rodul parteneriatului dintre Consiliul Judetean prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Primaria Sig (care a pus la dispozitie amplasamentul, in spatiul vechii scoli din localitate), Fundatia ACASA (care a asigurat reabilitarea imobilului si dotarea lui).
Beneficiarii serviciilor oferite in aceasta unitate sunt patru fete si patru baieti (cu varste intre 6 si 13 ani) care au fost ocrotiti in Centrul de Servicii Comunitare din Cehu Silvaniei.Aici spatiul devenise in ultima vreme „putin prea aglomerat”. Cei care zi si noapte se ocupa de ei, le asigura hrana, ingrijirea, sprijinul la lectii, parintii sociali, sunt de fapt o familie din Fizes. Atat ei, cat si comunitatea, dupa cum ne-a informat dna. Violeta Milas, directorul DGASPC, i-au primit foarte bine pe cei mici, iar copiii s-au adaptat deja la noua lor familie si la conditiile care le sunt oferite. La casa din Fizes au fost amenajate doua dormitoare, doua bai, o camera de zi, o bucatarie, sala pentru servirea mesei, dormitorul parintilor, camara de alimente, centrala termica, toate la standardele impuse.
Copiilor le va fi mai bine in aceasta noua locuinta, crede seful DGASPC, nu doar pentru ca au un spatiu mai degajat si o curte afara, ci mai ales pentru ca pot fi atrasi in diverse activitati utile lor. „Pot participa la pregatirea mesei ori la munci gospodaresti impreuna cu parintii, desigur nu peste capacitatea lor ori din timpul alocat educatiei sau socializarii. In centrul de la Cehu lor li se spalau hainele, bucataresele le serveau masa, pe cand aici fiecare are mici responsabilitati, in a-si ajuta parintii, ori de a se ajuta intre ei. Astfel, ei pot fi mult mai pregatiti pentru viata, mai ales ca in familia biologica nu au avut modele de urmat, motiv pentru care au ajuns aici. Este important pentru copii ca in acest mediu sa deprinda nu doar indeletniciri care le vor fi utile in viata, ci si sa inteleaga si sa invete ce inseamna familia. Chiar daca cheltuielile de intretinere in casele de tip familial sunt cu ceva mai mari decat in centrele rezidentiale, primeaza avantajele, in timp, pe care le oferim acestor copii”.