Senatul a adoptat miercuri o propunere legislativă pentru modificarea OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Prin noua inițiativă se stabileşte că la o adresă nu vor putea fi înregistrate cu cartea de identitate decât maximum zece persoane.
Cu 64 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 19 abţineri, proiectul a trecut de Camera superioară, dar va ajunge la votul deputaților, pentru vot final.
Practic, proiectul de lege poate fi interpretat ca un mod de stopare a procedurii de obținere a reședințelor fictive, utilizate și în timpul unor scrutinuri. Fenomenul ”flotanților” a ridicat suspiciuni și discuții în perioadele electorale, când la o adresă figurau cu reședință zeci sau, în unele cazuri, sute de persoane.
Membrii familiei – fără număr, străinii – limitaţi la 10
Potrivit noilor reglementări, „nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.
Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse.
”Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD.