Agricultorii salajeni au depus in anul in curs 24.798 de cereri pentru subventia pe suprafata. In sfarsit, Ministerul Agriculturii a stabilit nivelul subventiilor pe care statul roman le va acorda fermierilor. Subventia europeana si nationala acordata va fi de 175 de euro la hectar, dar pentru tutun se va plati 726 de euro la hectar, iar pentru sfecla de zahar 337 de euro la hectar. Cuantumul maxim al platilor este de 100,65 euro la hectar, din fonduri europene, respectiv 73,35 de euro la hectar, din fonduri nationale. Cursul de schimb utilizat este de 4,3575 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la 30 septembrie 2011.
Cuantumul platilor directe a fost stabilit in scopul de a se asigura un nivel unitar de sustinere financiara pe suprafata cultivata, in general de pana la maximum 30 la suta din costurile de productie la hectar pentru majoritatea culturilor. Pentru sfecla de zahar, sprijinul financiar reprezinta circa 45 la suta din costurile de productie la hectar, avand in vedere ca zaharul este produs de importanta nationala, iar cresterea suprafetelor cultivate cu sfecla de zahar este imperios necesara.
In conformitate cu dispozitiile europene, incepand cu data de 16 octombrie 2011 se pot plati fermierilor avansuri de pana la 50 la suta din platile aferente schemei de plata unica pe suprafata.
„S-a batut in cuie” nivelul subventiilor la hectar – 175 de euro
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...