Din opt femei de etnie roma consultate de medici, jumatate nasc inainte de varsta majoratului
Peste 300 de membri ai comunitatilor de romi din localitatile Fildu, Almasu, Simnihaiu Almasului, Agrij, Mirsid, Dragu, Surduc si Hida au beneficiat de consultatii si analize gratuite din partea unei echipe de medici clinicieni, medic ginecolog, asistenti medicali si voluntari, in perioada 21 iunie – 8 noiembrie. Actiunile au fost parte a unei campanii, “Sanatatea in comunitatea noastra de romi”, proiect finantat de Agentia Nationala Pentru Romi si desfasurat in parteneriat cu Fundatia “Ciobanca S.O.S. Salaj”. Conferinta de incheiere a proiectului, in care au fost prezentate concluziile, a avut loc ieri la sediul Fundatiei.
Medicul Mihai Iacob, coordonatorul proiectului, a precizat in cadrul conferintei de ieri ca, “initial, proiectul a vizat un numar de 300 de persoane, insa au fost examinate clinic 365 de persoane, din care 262 au fost femei si 93 barbati”. Medicii spun ca majoritatea romilor din comunitatile studiate au avut o atitudine deschisa si nu au fost reticenti. Scopul principal al campaniei a fost imbunatatirea starii de sanatate si reducerea incidentei bolilor cronice in randul comunitatilor rome din judet. Medicii au urmarit in principal depistarea tuberculozei, a diabetului, a cancerului sau a Bolilor cu Transmitere Sexuala (BTS). Rezultatele examinarilor, prezentate ieri de medicul Mihai Iacob, arata ca au fost descoperite trei cazuri noi de tuberculoza, noua cazuri noi de diabet zaharat, opt persoane suspecte de TBC si diferite afectiuni din sfera bolilor genitale. Mioara Capolna, medicul ginecolog din Cluj, spunea ieri cu ingrijorare ca “una din sase femei consultate prezinta stadii precanceroase de sfera ginecologica si ca aceasta situatie are la baza faptul ca exista, in aceste comunitati de romi, o preva-lenta a infectiilor cu germeni cu transmitere sexuala, cea mai frecventa fiind exocervicita, cunoscuta ca si rana pe col, afectiune care, in timp, tinde sa se malignizeze”. In acelasi timp, medicii spun ca au fost depistate opt sarcini in evolutie, iar patru dintre acestea erau la mame cu varste sub 18 ani. S-au mai descoperit 17 cazuri de incontinenta urinara la femei mai in varsta, despre care ginecologul spune ca este o cauza a sarcinilor multe si la varste mult prea fragede.
Medicii, asistentele si voluntarii care au facut parte din proiect spun ca scopul campaniei a fost atins si, pe viitor, vor incerca sa obtina finantare pentru a derula un proiect similar si in celelate comunitati de romi din judet. “Avand in vedere nevoile imperative de integrare medicala in contextul economic actual, in comunitatile de romi din judetul Salaj proiectul s-a dovedit unul de succes, luand parte la procesul de constientizare si reducere a gradului de imbolnavire in aceste comunitati, prin informare, educatie sanitara si acordarea de suport medical”, este concluzia medicilor.