Românii și-au luat un milion de zile de concediu medical pentru dureri de spate

Românii au cumulat, în 2024, peste 9 milioane de zile de concediu medical. Altfel spus, cei aproximativ 5,7 milioane de salariați existenți la nivel național au cerut, împreună, într-un singur an, echivalentul a peste 24 de mii de ani de concedii pe caz de boală.
Având în vedere solicitările primite din partea mass-media referitoare la concediile medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a făcut publice o serie de informații care sintetizează situația acestora.
Așadar, potrivit cifrelor oficiale, în anul 2023, medicii au eliberat 3.385.466 de certificate medicale.
Numărul zilelor de prestații suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) pentru persoane juridice a fost de 8.104.084, iar numărul zilelor de prestații suportate din FNUASS pentru persoane fizice a fost de 256.18.
În 2024, medicii au eliberat 3.206.170 de certificate medicale. Numărul zilelor de prestații suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) pentru persoane juridice a fost de 8.104.084, iar numărul zilelor de prestații suportate din FNUASS pentru persoane fizice a fost de 256.18.
De pprecizat că noțiunea de concediu medical nu este sinonimă cu certificatul de concediu medical. Pentru același concediu medical se pot emite mai multe certificate de concediu medical, unul „inițial” și celelalte „în continuare”, atât în funcție de evoluția afecțiunii respective, cât și ca urmare a faptului că certificatul se emite doar pentru o durată de maximum o lună calendaristică. Spre exemplu, pentru un concediu de sarcină și lăuzie, care are o durată totală de 126 zile calendaristice, se emit minim 5 certificate de concediu medical.
Totodată, nu toate zilele de concediu medical sunt suportate din FNUASS. Indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, cu excepţia indemnizaţiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării.
Pentru ce boli și-au luat românii concedii medicale
Potrivit CNAS, 4.591.905 de zile de concediu medical s-au acordat pentru motive legate de reproducție, în timp ce 863.044 au fost zile de concediu pentru risc maternal.
Alte 777.569 de zile s-au acordat pentru tumora malignă a sânului.
Pentru fracturi ale membrelor inferioare s-au acordat 545.892 zile de concediu medial, iar pentru fracturi ale membrelor superioare românii au primit în total 356.087 de zile de concediu medical. Pentru luxații, entorse și întinderi de ligamente ale articulației s-au dat 285.770 de zile de concediu medical.
Potrivit CNAS, 266.722 de zile de concediu medical s-au acordat pentru dorsalgii (dureri de spate), în timp ce pentru afecțiuni din sfera „alte atingeri ale discurilor intervertebrale” medicii au dat 685.886 de zile de concediu medical.
Pentru infarct cerebral, medicii au prescris 270.761 de zile de concediu medical, iar pentru tuberculoză s-au acordat 254.099 de zile de concediu de boală.
Restanțe de miliarde de lei la plata concediilor medicale
Potrivit informaţiilor transmise de casele de asigurări de sănătate, obligațiile de plată restante reprezentând indemnizații de concedii medicale datorate persoanelor fizice și juridice se ridică la sume considerabile.
Dacă la începutul anului 2024 valoarea obligațiilor de plată era de 3,4 miliarde de lei, la finele anului suma a ajuns la 4,1 miliarde de lei.
În 2025, de la 4,1 miliarde de lei la începutul anului, suma a ajuns la 4,2 miliarde de lei la data de 28 februarie 2025.
Valoarea totală a obligațiilor de plată include atât sumele restante din anii anteriori, cât și obligațiile noi înregistrate pe parcursul anului, având în vedere fluxul continuu al concediilor medicale. Astfel, valoarea obligațiilor de plată la începutul și sfârșitul fiecărui an reflectă atât plățile restante, cât și plățile pentru indemnizațiile de concedii medicale acordate în anul respectiv.