Românii platesc cele mai mari rate din Europa. Dobânzile pe care bancile din România le solicita pentru creditele luate de populatie sunt cu mult mai mari, chiar si comparativ cu celelalte tari membre UE care nu au adoptat înca moneda euro.
rn
Conform informatiilor furnizate de banci, în prezent rata la creditele de consum poate ajunge in Romania si pâna la 70% din veniturile solicitantului, în cazul anumitor banci. Mai mult, la Institutiile Financiare Nebancare (IFN), adica firmele care acorda credite fara sa fie banci, acest grad de îndatorare merge si pâna la peste 80%.
Un bulgar care vrea sa îsi ia astazi un credit de consum în leva va avea de achitat o dobânda anuala de circa 8,35%. Un maghiar va plati putin peste 4% pentru creditul sau în forinti, în timp ce un polonez va trebui sa lase bancii circa 7,3% pentru un împrumut în zloti. Asa arata datele bancilor centrale ale celor trei tari comparabile cu România care, la fel ca noi, sunt membre ale Uniunii Europene însa nu au adoptat înca moneda euro.
Diferentele de costuri dintre creditele luate în România si cele acordate în alte tari ale Europei vin si din politica dusa de Bancile Centrale.
Daca în tari ca Polonia, Ungaria sau Bulgaria bancile nationale au tinut dobânzile relativ constante sau chiar le-au scazut în ultimii ani, în România BNR a ales sa lupte cu inflatia si cu riscurile pe care le presupune un volum prea mare de credite de consum, inclusiv prin interventii în piata. Rata medie a dobânzilor la care bancile se împrumuta între ele, ROBOR, este astazi de peste trei ori mai mare decât în urma cu un an, inclusiv din cauza faptului ca BNR a intervenit direct în piata prin atragerea de lei.
Totusi, inflatia din România este cea mai mare din regiune, de peste doua ori comparativ cu Bulgaria si Polonia si de peste o data si jumatate comparativ cu Ungaria.
În aceste conditii nici macar clientii bancilor care vor sa economiseasca nu pot profita de ratele mai mari de dobânda. Decalajul între dobânzile la depozite si inflatie este mult mai mare în România decât în tarile cu care ne-am comparat.
Astfel, cu 1,1% dobânda medie pentru depozite si cu o inflatie de 4,7% în acest moment, un depozit aduce pierderi reale de 3,7%.
În acelasi timp, în Bulgaria, desi dobânzile pentru depozite sunt doar putin peste 0%, diferenta fata de inflatie este de sub 2%, în Polonia exista un ecart de sub 1,5%, iar în Ungaria de sub 3%.
rn
Analistii economici anticipeaza pentru urmatoarele 12 luni o rata medie a inflatiei de 4,66% in Romania si o crestere a ratei medii ROBOR, la trei luni, pâna la 4,16%.