Aproximativ 63 la suta dintre copii spun ca sunt batuti de parinti, in timp ce, la scoala, 86 la suta dintre cei mici sunt certati de cadrele didactice, potrivit unui studiu realizat de organizatia „Salvati Copiii”. „Cei care sunt parinti stiu ca, aproape in fiecare etapa de dezvoltare a copilului, parca ai sentimentul ca nu esti pregatit suficient. Ai copilul care incepe scoala: oare ce trebuie sa fac? Ai copilul care implineste 16 ani si vrea sa mearga mai des la petreceri: oare cum trebuie sa reactionez? De multe ori, din aceasta inabilitate sau nestiinta a parintilor prin care ei nu stiu cum sa reactioneze in fata copiilor, pot sa apara o gramada de probleme, unele cu implicatii la nivelul copilului, mai tarziu adult, pe termen lung”, a spus ieri ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la lansarea campaniei „Copiii fara eticheta” a organizatiei „Sal-vati Copiii”. Presedintele executiv al organizatiei, Gabriela Alexandrescu, a explicat ca studiul care a dus la initierea campaniei pentru combaterea violentei impotriva copiilor arata „un tablou ingrijorator” al societatii noastre. „Violenta impotriva copiilor tine societatea prizoniera intr-un cerc vicios al violentei: violenta naste violenta. Copiii batuti sau umiliti vor bate si vor umili, in relatia cu ceilalti copii, cu parintii, cu profesorii, precum si in relatiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilarie sunt adesea surse pentru esecuri personale in viata de adult”, a declarat Gabriela Alexandrescu.
Conform aceluiasi studiu, 20 la suta dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului. Totodata, arata cercetarea, 18 la suta dintre copii afirma ca au fost batuti acasa cu batul sau cu nuiaua, 13 la suta spun ca parintii au folosit cureaua, iar alte opt procente au mentionat, in acelasi context, lingura de lemn. „Cifre ingrijoratoare arata ca, in ciuda interzicerii prin lege inca din 2004 a oricarei forme de violenta asupra copiilor in familie, parintii nu doar ca inca utilizeaza pedeapsa corporala in practica educationala de zi cu zi, dar un procent semnificativ dintre ei apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului. Convingerea ca, prin pedepsire, copiii vor invata cele mai importante lectii este extrem de raspandita in randul parintilor. Cu toate astea, ceea ce copiii invata este total diferit de ceea ce incearca parintii sa ii invete”, a explicat psihologul Diana Stancu-leanu, coordonator de program la „Salvati Copiii”.
In ceea ce priveste violenta asupra copiilor in scoli, frecventa comportamentelor de abuz emotional si verbal pe care cadrele didactice le angajeaza in numele „metodei educationale” este extrem de mare. Astfel, studiul arata ca 86 la suta dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc, 33 la suta dintre cei mici sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice, iar sapte la suta dintre copii afirma ca sunt batuti de catre profesorii lor. De asemenea, 14 la suta dintre copiii romi afirma ca sunt batuti de profesori, in timp ce doar sase procente dintre cei de etnie romana care afirma acelasi lucru. „Vreau sa vad profesori dati afara din sistemul de educatie pentru ca au batut copiii. Este inadmisibil sa acceptam ca un profesor care a batut un elev sa ramana in sistem. Eu cred ca sunt gesturi pentru care nu exista mila. (…) Vreau sa vad parinti care sunt decazuti din drepturi pentru ca au actionat intr-un mod abuziv la adresa copiilor lor, pentru ca inseamna ca acei oameni nu sunt in stare sa se ridice la nivelul de parinti”, a mai spus ministrul Educatiei. Potrivit Dianei Stanculeanu, studiul evidentiaza si datele referitoare la starile emotionale experimentate de copii in cadrul scolii. „Majoritatea copiilor raporteaza ca traiesc stari emotionale care variaza de la indiferenta (29 la suta dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranta si incordare (57 la suta dintre copii) si ingrijorare (6 la suta dintre copii)”, a precizat coordonatorul de program al Organizatiei Salvati Copiii. Studiul privind abuzul impotriva copiilor a fost realizat de „Salvati Copiii” la sfarsitul lui 2012 si are o marja de eroare de +/- 2,5%. Cercetarea s-a realizat urmarind doua directii: o abordare de tip calitativ si una cantitativa (masurarea opiniilor parintilor si copiiilor). Pentru abordarea de tip calitativ, metoda de cercetare folosita a fost focus group-ul, la care au participat intre sase si 12 persoane din principalele judete ale Romaniei. Pentru abordarea de tip cantitativ, metoda folo-sita a fost interviul. Au parti-cipat 1.436 de familii din 58 de localitati din Romania, iar interviurile s-au desfasurat la domiciliul subiectilor in peri-oada mai – iulie 2012.
Romanii isi cam bat copiii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...