Una dintre schimbările fiscale aduse de Legea 296/2023, cu aplicare din acest an, este plata CASS de mai multe ori în cazul persoanelor care obțin și alte venituri pe lângă salarii. Taxa nu se mai plătește cumulat, pentru toate veniturile încasate, ci pentru fiecare în parte.

Concret, un angajat care deține un SRL sau un PFA și mai încasează ceva bani din chirii sau acțiuni la bursă va plăti CASS pentru fiecare, adică va fi taxat de 3 ori pentru același serviciu.

În primul rând, plătește CASS ca salariat. Apoi, pentru PFA, dacă veniturile sale depășesc 6 salarii minime brute, va plăti CASS raportat la cât câștigă, până la plafonul de 60 de salarii. Plata se va face din 2025, pentru veniturile din 2024.

Pentru alte surse de venit, precum banii obținuți din chirii, din investiții, acțiuni la bursă, drepturi de autor etc. va achita din nou CASS. În cazul dividendelor, taxa se plătește raportat la valoarea acestora, plafonată la 6, 12 sau 24 de salarii minime brute.

Suma care va trebui achitată este de 1.980 de lei dacă veniturile extra salariale sunt cuprinse între 19.800 de lei şi 39.600 de lei. CASS urcă la 3.960 de lei dacă veniturile extra salariale sunt cuprinse între 39.600 de lei şi 79.200 de lei, respectiv la 7.920 de lei dacă aceste venituri sunt cel puţin egale cu 79.200 de lei.

Pe bună dreptate, o persoană aflată în această situație ar trebui să beneficieze și de servicii medicale triplate: să aibă 3 medici de familie, să fie consultată de 3 specialiști simultan, să fie transportată de 3 ambulanțe, în caz de nevoie. Lucru care, evident, nu se va întâmpla.

Ba din contră, în cazul în care se va îmbolnăvi, va plăti și așa numita taxă pe boală, adică noul impozit pe concediu medical, în cuantum de 10 la sută.