Criza economico-financiara care a lovit lumea in ultimele luni, implicit si pe Romania, este completata si de criza de sistem – cuprinzand, ca un pecingine, si alte sectoare.
De cateva zile Romania este isterizata de trei mari evenimente negative: furtul de arme dintr-un depozit militar !?!; capturarea a peste 1.200 kg de cocaina – unul dintre cele mai perfide stupefiante si atacul armat din Brasov, atac in urma caruia au murit doua persoane, iar cel de-al treilea personaj suferind rani grave.
Parca a innebunit lumea.
Armata, cel mai sigur segment din societate, dupa cum a fost perceput de populatie in toate sondajele, da semne de mare slabiciune si lipsa de profesionalism. Furtul armelor dintr-un depozit, produs de cateva zile si descoperit intamplator, fara a se da o cifra clara de cate arme si de care calibru, a pus pe foc un intreg sistem militarizat si de paza, dar rezultatele intarzie sa apara. Este o prima bila neagra in ochii populatiei civile.
Atacul armat in plina strada si ziua-n amiaza mare, fara rezultate palpabile in cercetare, ne dau fiorii insecuritatii generale. Pentru ce se dau salarii barosane si premii fabuloase unor organe de ordine care se dovedesc incapabile la o prima confruntare serioasa? La iesirea pe postul TV a imputernicitului M.I.A. a fost unul plangaret ca s-au redus nu stim ce prime si salariatii sunt stresati; ca nu sunt efective suficiente in strada etc. Sigur, nu sunt efective in strada, in schimb sunt in birouri. Ce-ar fi ca toata populatia sa fie angajata in aceasta lupta? Este o gluma, desigur. Normal ar fi ca reprezentantii ordinii publice sa dea dovada de adevarat profesionalism. In aceeasi cauza s-au descoperit grave lacune in sistemul de justitie. Banditii si criminalii ajunsi dupa gratii sunt lasati in libertate sa zburde printre oamenii pasnici. Oare chiar fara nici un „beneficiu” pentru cei „milosi” (procurori, judecatori etc.)?
Vine a treia bila neagra – Romania a ajuns atat tara de tranzit, cat si consumatoare de stupefiante. In scopul contracararii acestui flagel s-au infiintat tot felul de organe si organisme subventionate (sustinute) en-gross din bugetul statului. Cu ce folos? Care este eficienta activitatii lor? Romania a ajuns sa fie un fel de El Dorado al faradelegilor. Cine ia taurul de coarne?