În România au fost acordate în total, în anul 2023, 3.361.223 de certificate de concediu medical, arată datele transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la solicitarea HotNews.ro. CNAS nu are evidența persoanelor care au primit concediu medical, ci doar pe cea a numărului de certificate acordate, astfel că numărul concediilor nu corespunde automat cu numărul solicitanților deoarece o persoană a putut beneficia de mai multe concedii medicale pe parcursul anului trecut.
Sălajul nu figurează în topul județelor fruntașe la acest capitol. Aici s-au acordat în 2023 un număr de 40.504 de certificate de concediu medical, ceea ce ne plasează pe poziția 32 la nivel național.
Primele cinci locuri sunt ocupate de București, Cluj, Prahova, Iași și Mureș, iar în coada clasamentului sunt județele Călărași, Ialomița, Tulcea, Vaslui și Caraș Severin.
În top, pe locul 8 la nivel național, figurează și A.O.P.S.N.A.J. – Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, cu 122.327 de certificate de concediu medical acordate anul trecut.
Potrivit legislației din România, o persoană poate beneficia de concediu medical de la o perioadă minimă de 4 zile, certificat acordat de medicul de familie pentru afecțiuni minore, până la 2 ani de concediu medical, în cazul unui pacient cu probleme de sănătate din sfera oncologică.
Președintele CNAS, Valeria Herdea, spune că nu putem vorbi despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci, mai degrabă, despre o populație bolnavă. Potrivit declarațiilor sale, cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale, precum și pentru probleme care țin de sănătatea mamei și copilului, dar și pentru afecțiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile și afecțiuni intercurente.