Parlamentul European lucrează la un raport amănunțit prin intermediul căruia se va solicita ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen. Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen este susținută îndeaproape de președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene. În anii 2011 și 2018, Parlamentul European a adoptat rezoluții cu cereri similare.

“Ținând seama de numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, solicită insistent Consiliului să-ți onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene, și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne” , prevede paragraful 7 al actualei Rezoluții a Parlamentului European.

De mai bine de 10 ani de zile, România a îndeplinit, din punct de vedere oficial, criteriile de aderare la spațiul Schengen. Însă, avem în continuare controale la frontierele interne. Un exemplu demn de luat în seamă îl reprezintă camioanele cu mărfuri care au timpi interminabili de așteptare la granițe, pe când în restul Uniunii Europene circulă aproape liber, fără niciun impediment. Acest lucru afectează, implicit, nu doar economia țării noastre, ci și piața internă europeană.

Pe parcursul acestor ani, o serie de state membre au blocat aderarea României la spațiul Schengen, pe baza unor criterii “conexe”, după cum reiese și din concluziile rapoartelor MCV. De asemenea, motive precum elementele de politică internă, accentuarea fenomenului migrației, corupției  sau crimei organizate sunt vinovate de amânarea repetată a României și Bulgariei.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, precum și alți parlamentari europeni români, susținuți de angajamentul Guvernului de la București de a rezolva problemele încă identificate de rapoartele MCV au încercat să convingă statele membre că România este pe un drum european ireversibil și poate aduce un plus de valoare unui spațiu Schengen reformat, în care ar trebui să fie membră cu drepturi depline.