Din 2014 până în 31 martie 2021, în Sălaj au fost finanțate în total 109 proiecte din fonduri europene. Acestea au o valoare totală de 1.434.677.380 lei, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Nu sunt incluse aici contractele de finanțare pentru proiecte derulate la nivel interjudețean sau național.
În Sălaj, banii au venit prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), POR (Programul Operațional Regional), POCU (Programul Operațional Capital man), POC (Program Operațional Competitivitate) și POCA (Program Operațional Capacitate Administrativă). Prin POAT (Programul Operațional Asistență Tehnică) nu au fost atrași bani europeni în Sălaj din 2014 până în prezent.
Cele mai multe contracte de finanțare, în valoare de peste un miliard de lei, s-au semnat prin POR
Prin Programul Operațional Regional – POR, În Sălaj au fost semnate 87 de contracte de finanțare din fonduri europene, în valoare totală de 1.064.282.570. Majoritatea proiectelor aparțin administrațiilor locale și județene sau unor instituții.
Totuși, 26 dintre ele au fost depuse, iar ulterior au primit finanțare, de către agenți economici privați. Aceștia au cerut bani, printre altele, pentru diversificarea producției, extindere prin înființarea de noi hale, creșterea competitivității, înființarea unei noi linii de producție, dezvoltarea intreprinderii prin dotarea și modernizarea spațiilor de producție, achiziție utilaje și echipamente.
Prin POIM au fost semnate 5 contracte de finanțare, în valoare totală de 276.431.502 lei. Două dintre ele au presupus realizarea studiului de fezabilitate și proiectul tehnic pentru șoseaua de centură a Zalăului-tonsonul al doilea, respectiv construirea acestuia. Tot aici intră proiectul privind dotarea spitalelor din Sălaj cu aparatură necesară tratării pacienților cu covid-19. Tot prin POIM, în baza a două contracte semnate, Cemacon a primit finanțare pentru optimizarea consumurilor de energie primară prin instalarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență și pentru un sistem inteligent de monitorizare a consumurilor energetice.
Prin POCU au venit în Sălaj 70.521.661 lei, în baza a 8 contracte de finanțare semnate. Majoritatea fondurilor au fost atrase de ong-uri, uneori în parteneriat cu administrațiile locale din Zalău, Vârșolț, Ileanda, Jibou, Cheud, Crasna, pentru reducerea abandonului școlar, promovarea incluziunii sociale, facilitarea inserției pe piața muncii, înființarea de servicii sociale pentru persoane vârstnice.
Prin POC, a fost semnat în Sălaj un singur contract, în valoare de 14.246.779 lei. Proiectul, aflat acum în implementare, aparține unui agent economic privat și prevede dezvoltarea infrastructurii de comunicații în bandă largă de mare viteză în localitățile albe din punct de vedere al conexiunii NGA din județul Sălaj (Almașu, Polpiș, Meseșenii de Sus, Năpradea, Dragu, Voivodeni, Fildu de Jos, etc.).
Prin POCA au fost semnate în total 8 contracte, cu o valoare de 9.164.868 lei. Beneficiari, în toate cazurile, sunt Consiliul Județean Sălaj, Județul Sălaj sau Municipiul Zalău. Intră aici proiectele “Planificare Strategică și Financiară în județul Sălaj”, “Simplificarea procedurilor administrative și creșterea eficienței în județul Sălaj”, “Planificare Strategică și Management Educațional Modern în municipiul Zalău”, “Sălajul spune NU corupției”.
Vi se pare mult? Nu-i mult deloc! Expres puțin! Se putea aduce și mai mult! Mult mai mult! Dar cine sa acceseze ?