Romania se numara printre statele unde angajatorii intampina cele mai mari dificultati in ceea ce priveste accesul la angajati calificati, potrivit unui studiu realizat de Manpower, care arata ca 62% dintre companiile cu operatiuni pe piata romaneasca au probleme in acest sens. Studiul companiei de consultanta in domeniul resurselor umane este fundamentat pe rezultatele unui sondaj derulat in primul trimestru al acestui an, la care au participat 39.000 de angajatori din 33 de tari. Numarul total de respondenti din Romania se plaseaza la 752, marja de eroare fiind de ±3,6%. Rezultatele studiului indica „o criza a fortei calificate de munca” la nivel mondial, 30% dintre respondenti semnaland dificultati la ocuparea locurilor de munca disponibile cu angajati calificati.
Romania, Taiwan (62%), Peru (56%) Japonia (55%), Australia (49%), Costa Rica si Polonia (48%) sunt statele cu cele mai mari probleme, la polul opus situandu-se Irlanda (5%), Spania (8%), Marea Britanie (11%), China (15%) si Cehia (17%).
Cu toate acestea, rezultatele Romaniei s-au imbunatatit in acest an comparativ cu 2008, cand 73% dintre angajatorii locali intervievati de Manpower acuzau accesul dificil la forta de munca de calitate.
Angajatorii din Romania intampina cele mai mari dificultati in gasirea de meseriasi si muncitori calificati, ingineri, reprezentanti de vanzari, manageri, contabili, personal calificat pentru industria hotelurilor si restaurantelor, bucatari, soferi, specialisti IT (in principal progamatori/dezvoltatori de software), potrivit rezultatelor studiului.
Romania, printre statele cu cel mai mare deficit de angajati calificati
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...