Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneste 16 situri de fabricatie din tara, trage un puternic semnal de alarma cu privire la starea de fapt existenta în prezent la nivelul pietei farmaceutice românesti.

rn

Dragos Damian, în calitate de Director Executiv PRIMER afirma recent ca "stagnarea evolutiei producatorilor de medicamente din România este efectul fiscalitatii paradoxale generate de "taxa clawback", care s-a dublat în ultimii 2 ani obligând site-urile de fabricatie din tara sa plateasca bani pentru venituri realizate de alti jucatori din piata farmaceutica".
Actualul cadru legislativ se pare ca denatureaza competitia libera astfel ca producatorii de medicamente din România nu pot sa se dezvolte. Acest lucru este cu atât mai problematic pentru medicamentele percepute drept “ieftine”. În acest sens Directorul Executiv PRIMER a precizat în acelasi discurs sustinut recent ca "Metodologia de calcul a pretului la medicamente, discriminatorie pentru cele ieftine, "taxa de raft" de peste 20% care trebuie platita pentru accesul pe canalele comerciale si "taxa claw-back", care se asteapta sa ajunga la 30% pâna la sfârsitul anului actioneaza ca o menghina asupra fabricantilor de medicamente din tara, care s-au oprit din numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare si re-tehnologizare”.
Cu toate astea auzim frecvent ca piata farmaceutica se afla într-un avânt constant, pe fondul faptului ca românii în loc sa mearga la medic aleg sa ia cu asalt farmaciile si sa se trateze singuri, asumându-si eventuale complicatii si posibilitatea ca banii platiti pe acele medicamente pot fi irositi daca rezultatul tratamentului nu este cel asteptat.
De fapt fabricantii de medicamente din tara nu resimt în buzunar aceste cresteri ale sectorului fiind obligati sa platesca sume exorbitante regasite în diverse taxe si asta deoarece guvernantii nu par sa se intereseze cu privire la gasirea unei metode de stimulare a productiei interne.
Deja stim cu totii ca suntem campionii Europei la consumul de alimente si evident si la importul acestora asa ca daca tot importam mâncarea de ce sa nu importam si medicamentele.
Asteptam cu interes stirea în care sa ni se prezinte ca dintre toate statele din zona euro noi ne situam pe prima pozitie si la importul de medicamente. Nu de alta, dar daca nu putem sa le producem în tara macar sa avem cel putin medicamentele de baza în farmacii. Aceasta abordare pare sa fie una de viitor daca analizam parerea analistilor pietei de profil care întrevad multiple închideri de farmacii denumite “farmacii de cartier” pe fondul unei concurente tot mai acerbe provenite de la nivelul marilor lanturi care se dezvolta rapid în toate judetele tarii.
si totusi, ce le ramâne acum de facut producatorilor de medicamente din tara noastra?
Pai, în primul rând se pot resemna, apoi se vor putea orienta catre productia în lohn, pe suplimente alimentare sau pe exporturi. si nu în ultimul rând pot continua sa ceara sprijinul guvernantilor care sunt alesi sa ne reprezinte interesele si sa contribuie la dezvoltarea tarii.
În acest context, Dragos Damian solicita coalitiei de guvernare PSD – ALDE sa dialogheze cu fabricantii din tara si sa se implice serios în rezolvarea problemelor acestora. Acesta este de parere ca “(…) Fara excluderea de la plata "taxei claw-back" a medicamentelor sub 25 lei, acestea vor trebui scoase din portofoliu, adancind problemele create prin disparitia în ultimii ani a peste 2000 de medicamente ieftine. Altfel, peste 3 ani, vom continua sa ne întrebam de ce nu au pacientii medicamente, de ce trebuie sa aducem din import medicamente uzuale pe nevoi speciale si de ce se închid fabricile din tara”.
Vom observa în viitorul apropiat daca aceste solicitari ferme si bine justificate vor ajunge la urechile factorilor decidenti iar masurile acestora chiar vor fi în masura sa opreasca declinul productiei de medicamente românesti. Oare chiar ne va auzi cineva?

rn

Articol realizat de Alexandra Rosu