Presa internaţională acordă spaţii ample situaţiei din Romania cu două zile inainte de referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, comentand şi analizand evenimentele de la Bucureşti. După aproape 23 de ani de la prăbuşirea uneia dintre cele mai represive dictaturi din Europa, romanii trăiesc in continuare intr-o democraţie care funcţionează prost, aşa cum arată recentul „puseu de febră” care a ingrijorat Europa, scrie vineri AFP, intr-o analiză semnată de Isabelle Wesselingh, intitulată „Romania, o tanără democraţie europeană suferindă”, care citează opiniile unor analişti romani şi străini.
Intre cauzele „bolii” se află „partidele politice clientelare care reprezintă mai degrabă grupuri de interese economice decat o ideologie şi al căror scop este să deţină toate fraiele puterii, nu să apere interesul public”, apreciază Mircea Kivu, citat de agenţia franceză.
Tot intre cauze se află o societate civilă uneori instrumentalizată, alteori incapabilă să se mobilizeze pentru a cere mai mult respect faţă de democraţie, este de părere Jean-Michel de Waele, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles.
In tabloul nu intotdeauna imbucurător al democraţiei romane, justiţia este o sursă de speranţă, apreciază experţii citaţi, iar pentru viitor supravegherea Uniunii Europene va fi crucială, subliniază ei.
Europa urmăreşte cu interes să vadă ce se va intampla duminică, scrie Vlad Odobescu pentru cotidianul american USA Today, intr-un amplu material intitulat „Vot crucial duminică in timp ce Romania inclină spre autocraţie”, preluat de numeroase publicaţii americane. Criza politică din Romania ar putea afecta ani de progrese democratice, iar analiştii afirmă că Occidentul ar trebui să acţioneze mai decisiv pentru a opri regresele unor ţări din Europa de Est ca Ungaria şi Bulgaria, inaintea unei reveniri la autocraţie.
„Există o extraordinară fragilitate a instituţiilor democratice din Romania şi din unele locuri in Europa Centrală”, apreciază Heather Conley, directoarea de programe pentru Europa din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, care subliniază, pentru USA Today, că, „in pofida străbaterii unei căi foarte, foarte lungi in ultimii 20 de ani, asistăm la o regresie in domeniul democraţiei şi statului de drept”.
Această conversie a fost deosebit de memorabilă in Romania, apreciază cotidianul american, reamintind că dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu şi soţia sa au fost judecaţi şi executaţi in ziua de Crăciun, in 1989. In cei 23 de ani scurşi de atunci, Romania a fost nevoită să suporte o corupţie endemică, să facă faţă unei economii şubrede şi să impună respectarea drepturilor omului. In urma acestor schimbări, ţara a devenit membră UE şi NATO, dar nu a reuşit să depăşească tradiţia acaparării puterii, veche de secole, apreciază USA Today.
Financial Times scrie intr-un material intitulat „Votul privind destituirea preşedintelui poate pecetlui viitorul ţării” că referendumul de duminică poate insemna sfarşitul carierei politice a lui Traian Băsescu, un fost căpitan de vas care a fost candva unul dintre cei mai populari politicieni, dar care şi-a văzut popularitatea afectată de măsurile de austeritate impuse in 2010. Sondajele de opinie arată că doi din trei romani ar vota pentru demiterea sa, notează publicaţia.
Insă referendumul va fi valid doar dacă la urne se vor prezenta 50 la sută dintre cei 18,3 milioane de romani cu drept de vot, un prag care pare de neatins intr-o ţară in care „oboseala alegătorilor” atinge un nivel inalt, subliniază FT. In plus, cele aproximativ trei milioane de romani care au emigrat in străinătate in ultimii ani pot fi, de asemenea, „reticenţi” faţă de vot, notează publicaţia citand sociologi. In schimb, Băsescu, aflat la putere din 2004, a decis să incurajeze absenteismul la vot pentru ca să işi poată duce la capăt al doilea mandat.
„Mari manifestaţii la Bucureşti cu trei zile inainte de referendum”, scrie LE MONDE in ediţia electronică de joi, referindu-se la mitingurile de susţinere sau pentru denunţarea suspendării lui Băsescu, care ilustrează, in opinia publicaţiei, disensiunile profunde din randul electoratului.
Cotidianul francez citează Uniunea Social-Liberală (USL), potrivit căreia aproximativ 35.000 de persoane au ieşit pe stradă joi pentru a cere destituirea preşedintelui roman, dar şi pe organizatorii reuniunii concurente, care a anunţat că aproximativ 9.000 de persoane au protestat faţă de supendarea şefului statului din funcţie.