Un picior de plai si-o gura de rai cu numai 1.900 de euro pe hectar
Liberalizarea pietei funciare, prevazuta pentru 2014, ramane un subiect fierbinte pentru agricultori. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca statul va lua anul viitor masuri pentru a limita achizitiile de teren agricol ce ar urma a fi facute de straini. Piata funciara se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conform tratatului de aderare, care a fost negociat de diletanti si vizavi de care nu se pot face modificari. Scenariul cu limitarea sau chiar ingradirea achizitionarii de terenuri agricole de pe plaiuri mioritice de catre straini a mai fost adus pe scena si de fostii ministri ai Agriculturii Valeriu Tabara si Stelian Fuia, dar el nu a trecut niciodata de stadiul de declaratii in privinta proiectelor pe aceasta linie.
Daca stam si socotim, la ora actuala, nu exista nici o bariera reala pentru investitorii straini care au ajuns sa-si faca loc printre marii jucatori de pe piata agricola romaneasca. Povestea ca persoanele fizice straine nu au in proprietate teren in Romania nu-i decat o abureala. Orice strain care a vrut sa cumpere teren si-a injghebat o societate comerciala si-n loc de persoana fizica in acte a aparut societate cu raspundere limitata. De fapt, nici nu se stie bine cat teren romanesc au achizitionat strainii. Singura statistica facuta publica anul trecut de Ministerul Agriculturii arata ca investitorii controleaza in proprietate circa 800.000 de hectare de teren arabil, adica 9,6 la suta din total.Cat s-o mai fi cumparat de anul trecut, Cel de Sus stie. In judetul nostru doar niste firme ungare si-au intins tentaculele, achizitionand teren in zona Camar-Carastelec. Nu mai mult de 250 de hectare.
Cele mai ieftine terenuri arabile din Europa
In primavara acestui an, bancherul american Truman le sugera oamenilor de afaceri sa cumpere teren in Romania pentru ca este la „pret de nimic”. Adevarul e ca saracia asta carpato-dunareana ii impinge pe multi concetateni de-ai nostri sa-si instraineze terenurile pentru „un pumn de euro”. Banii trec ca apa, iar taranul nostru ramane cu ochii-n soare, fara pamant si fara un venit care sa-i asigure cat de cat traiul pentru ziua de maine. Desi in ultimii 4-5 ani pretul terenurilor agricole s-a dublat, totusi el este de 3-7 ori mai redus decat in majoritatea statelor europene, media fiind de 1.972 de euro pe hectar. In zonele din sudul tarii, un hectar de teren, mai ales daca supratele sunt mari, ajunge pana la 4.000 de euro. La noi, in Salaj, poti cumpara un hectar de teren de deal cu 1000 de euro, unul de ses cu cel mult 1.800 de euro. In aceste conditii, investitorii straini sunt din ce in ce mai interesati sa cumpere teren agricol in Romania. Ba chiar si paduri. Se prea poate ajunge sa nu ai dreptul sa culegi ciuperci din padurea cumparata de straini, sa privesti cu jind prin gardul de sarma la pamantul care odata a fost al tau. Si o sa fii gonit de paznici daca vei zabovi prea mult cu privirea asupra terenului lasat de stramosi.
Pentru a struni cat de cat pofta strainilor pentru pamantul romanesc, ministrul Agriculturii a reluat ideea de a transforma Agentia Domeniilor Statului (ADS) intr-un fel de „jucator pe piata funciara” ce ar urma sa dea aviz persoanelor fizice straine ce vor sa cumpere teren in Romania. Curajul lui Daniel Constantin si declaratiile sale vin la putin timp dupa ce premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca va introduce o lege care ar urma sa interzica achizitiile de teren ale investitorilor straini. Orban s-a luat dupa modelul Frantei si Austriei, tari in care vanzarea terenurilor catre investitori straini este interzisa. Daniel Constantin a explicat ca unele tari comunitare au impus o limita de suprafata atunci cand e vorba de cumpararea de terenuri de catre persoane fizice. Alte state au conditionat acest lucru de existenta experientei agricole in statul respectiv, un numar de 3 sau 5 ani. Totodata, in Romania ar putea fi instituita o limita de 500 de hectare pe care strainii sa o poata cumpara. „Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca si in agricultura avem nevoie de investitori. De aceea cred ca trebuie sa cream si un mediu propice pentru ca acesti investitori sa vina si sa investeasca in Romania. Conditia este ca taxele si impozitele sa fie platite in Romania, iar profitul sa nu fie externalizat”, a mai spus Constantin.
Tarina noastra, un Turn Babel
Asadar, avem nevoie de investitori straini in agricultura romaneasca, pentru ca noi nu suntem in stare sa intoarcem brazda eficient. Cel putin asa sustin mai marii zilei din Romania si de la Bruxelles. Dupa 1 ianuarie 2014, strainii o sa ne napadeasca terenurile precum buruienile. Si e posibil ca peste nici un deceniu, arabi, negri, asiatici sa ne rascoleasca tarina de la Magura Priei pana la Togul Borzei, de la Stramtorile Ticaului pana la cele trei Filduri. Ca amalgam lingvistic si comportamental, Turnul Babel va ramane un puisor fata de Plaiul Mioritic.