Comisia Europeana a cerut ieri Romaniei returnarea unei sume de 17,7 milioane de euro, fonduri europene cheltuite incorect pe instrumentul Politica Agricola Comuna (PAC), solicitari si-milare fiind trimise altor 21 de state membre. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, pentru Romania orga-nismul de la Bruxelles a cerut recuperarea a 12,5 milioane de euro pentru deficiente ale controalelor privind eligibilitatea si cheltuielile beneficiarilor, dar si deficiente in aplicarea de sanctiuni in cadrul masurii imodernizarea exploatatiilor agricolei din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR). De asemenea, Comisia Europeana a calculat corectii financiare pentru controale incomplete privind parcelele si registrele, in valoare de 5,2 mi-lioane de euro, care ar urma sa aiba insa un impact financiar net de 2,96 milioane de euro, circa 2,2 milioane de euro fiind deja recuperate din corectii anterioare.
CE a solicitat marti unui numar de 22 de state membre returnarea sumei totale de 414 milioane de euro, cheltuiti necorespunzator prin Politica Agricola Comuna. Celelalalte 21 de state membre carora li s-au solicitat restituiri de fonduri sunt: Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Lituania, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie. Cele mai mari returnari, in valoare de 129,4 milioane de euro, revin Marii Britanii, urmata de Italia cu 66 milioane de euro, Spania cu 40,6 milioane de euro, Polonia cu 34,4 milioane de euro, Spania cu 16 milioane de euro.
Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu verificarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar CE are obligatia de a se asigura ca acestea au utilizat fondurile in mod corect. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Intrucat unele dintre sume au fost deja recuperate de la statele membre, in prezent ar mai urma sa fie returnate aproximativ 393 milioane de euro, mai precizeaza comunicatul Comisiei.