Satenii au padurile lor
Marius Borzan este doctorand in istorie. Lucrarea lui de doctorat are ca tema „Reforma agrara din 1921”. E o tematica larga si cunoscand-o a avut posibilitatea sa aplice cat mai corect Legile funciare aparute dupa 1989. Asa se face ca a reusit sa rezolve problema tere-nurilor cu vegatatie forestiera pentru cetatenii din Poarta Salajului si Pausa. Din pacate, spune primarul si totodata presedintele Comisiei locale de fond funciar, mai sunt cereri care nu au fost finalizate la Legea nr. 18/1991 si Legea nr.1/2000. La Legea nr.247/2005 au fost depuse 65 de dosare. Numai ca pentru improprietarirea anumitor solicitanti nu s-au gasit terenuri, pentru ca primaria nu are rezerve. Sunt si dintre cei care au depus cereri pentru retrocedare dupa data limita si acestea nu au fost luate in considerare. Comoditate omului de rand, afirma primarul si lipsa de informare au facut ca o parte din solicitanti sa nu-si primeasca terenurile, fiind nevoiti sa apeleze la instanta. Primaria detine 15 hectare de padure, iar masa lemnoasa care rezulta in urma exploatarii acestei suprafete este data institutiilor sau vanduta cetatenilor care duc lipsa de lemne.N-ai partid puternic, n-ai bani
Intentia lui Marius Borzan nu a fost de a ajunge edilul numarul unu al comunei Romanasi. A candidat acum doi ani la functia de primar din partea unui partid minuscul. Dorea doar sa verifice cata incredere au semenii lui, adica locuitorii comunei Romanasi, in tanarul profesor de numai 27 de ani. In paranteza fie spus este cel mai tanar primar din judet. |i semenii i-au acordat increderea, mai mult decat se astepta Marius Borzan. Asa ca vrand-nevrand a trebuit sa ia fraiele comunei in mana. |i prima „bucurie” a fost ca a gasit visteria primariei goala plus datorii de opt miliarde de lei vechi. Ghidandu-se dupa vorba din popor” Cum e casa asa e si gospodarul”, proaspatul primar a purces la reabilitarea vechiului sediu al primariei si continuarea lucrarilor la sediul nou, care de fapt s-a si dat in folosinta. Cum nu face parte dintr-un partid care sa se perinde pe la guver-nare, edilul de Romanasi n-are parte de bani de la bugetul de stat decat cu taraita. Totusi recunoaste ca guvernarea liberala i-a alocat 3,8 miliarde de lei, care au fost o gura de oxigen, pentru primarie si pentru comunitate.
Grija fata de semeni
De doi ani si mai bine, de cand conduce destinele comunei Romanasi Marius Borzan a avut parte si de momente mai putin placute. De pilda, a fost purtat pe la DNA dupa scenarii intocmite pe minciuna, la rectificarile de buget a fost mereu neglijat si ar mai fi de amintit mai multe bete-n roate care i s-au bagat tanarului primar. Dar a putut sa treaca peste ele. Asa se explica faptul ca a reusit sa dea in folosinta un nou si modern sediu al Primariei din Romanasi. Printr-un program guvernamental derulat prin Ministerul Culturii a deschis un nou centru cultural, cu sala de cultura in forma de amfiteatru, are autorizata constructia unui bloc ANL, iar proiectul pentru infiintarea unui Centru de informare turistica prin Masura 313 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala a devenit eligibil. Cladirea fostei gradinite va deveni Centru de zi pentru batrani, dupa ce va fi reabilitata prin Masura 322. Sanatatea se afla la loc de frunte la nivel de comuna. Exista dispensar uman cu medic permanent, cabinet stomatologic, si un punct farmaceutic.
Cotrobaind prin ungherele istoriei
Castrele romane de la Romita si Romanasi spun totul despre pozitia geostrategica a comunei in apararea trecatorii de peste Meses. Rolul de aparare jucat de asezarile din aceasta zona a continuat si in perioada feudala. Unitate teritorial-administrativa are in componenta sase sate: Romanasi – sat resedinta de comuna, Chichisa, Ciumarna, Pausa, Poarta Salajului si Romita. „ncarcatura istorica a comunei este una de exceptie. Atestarea documentara a asezarilor comunei dateaza din intervalul cuprins intre secolele al XIV – lea si al XVI-lea. Localitatea Romanasi este atestata documentar in anul 1310, urmata de Romita 1408 si Chichisa 1438. Pe cei 66,36 de kilometri patrati, cat este suprafata comunei, vietuiesc 2993 de locuitori, dupa ultimul recensamant, dintre care 11,19 la suta tigani. Comuna Romanasi detine un fond turistic natural si antropic de necontestat. Culmea Mesesului din zona localitatii Ciumarna, monumentele istorice si de arhitectura, alaturi de obiceiurile si traditiile locuitorilor sunt obiective turistice de mare valoare.
Promisiune onorata
In campania electorala, in care a candidat pentru functia de primar Marius Borzan n-a facut facut promisiuni ispititoare si siropoase. Singura sa promisiune a fost ca va revigora viata sportiva din comuna. Asta in contextul in care localnic fiind vedea cu amaraciune ca tinerii din zona nu aveau o preocupare in timpul liber si navaleau in crasme si baruri. Asa ca imdiat dupa ce a fost instalat in functia de primar a infiintat Asociatia Sportiva „Largiana” cu echipa de fotbal inscrisa in Liga a V-a. Din lipsa unei baze sportive in centrul de comuna, meciurile se disputau in localitatea Ciumarna. Se adunau la intrecerile sportive oameni din toate satele comunei. Asa ca primarului i-a venit ideea, mai tarziu cu un an, adica in 2009, de a infiinta o echipa de fotbal si in satul Romanasi. Vazand ca lumea vine la meciuri si tinerii nu-si irosesc timpul aiurea, cu aprobarea Consiliului local a creat o baza sportiva. Duminica trecuta baza sportiva a fost inaugurata cu ocazia primei editii a Cupei „Unirea” Romanasi.