Inundatiile, alunecarile de teren, fenomenele meteo periculoase sau dezastrele ecologice sunt principalele riscuri la care este expus orasul.
Asigurarea in permanenta a capacitatii operative de protectie civila presupune cunoasterea si identificarea in primul rand a surselor de risc existente pe teritoriul municipiul Zalau. Sursele de risc trebuie identificate la nivelul fiecarui agent economic si institutie publica, tinand seama de gradul de vulnerabilitate, inclusiv fata de posibile atacuri teroriste. In raportul de activitate pe 2011 al Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta din Municipiul Zalau, inspectorii de protectie civila au prezentat principalele zone si surse de risc de pe teritoriul orasului. Astfel, cel mai mare pericol pentru Zalau il reprezinta posibilele inundatii de pe Valea Zalaului si Valea Mitei, dar si alunecarile de teren din zona Ortelec, Gradina Poporului sau strada Maxim Gorki. Printre riscurile la care este expus Zalaul se numara si accidentele chimice, incendiile de masa si explozii la „depozitele Peco, la retelele de gaz, la statiile de oxigen de la Silcotub”. Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta ia in calcul si „posibile atacuri teroriste in locuri cu grad ridicat de vulnerabilitate, cum ar fi la rezervele si depozitele de combustibil ale Peco, la depozitele buteliilor de gaz si oxigen, la bazinele de apa care alimenteaza municipiul, la retelele de gaz, dar si la statiile electrice de inalta tensiune”. Nu in ultimul rand, la capitolul riscuri sunt trecute si fenomenele meteorologice periculoase – ploi torentiale, ninsori abundente sau furtuni care pot afecta circulatia rutiera, serviciile publice, telecomunicatiile, retele de apa si canalizare. Din fericire, in cursul anului 2011, pe raza municipiului Zalau nu s-au inregistrat situatii de urgenta deosebite.
Sistemele de alarmare sunt invechite
Protectia cetatenilor din Zalau se realizeaza printr-un ansamblu de activitati care consta in avertizare, adapostire, protectie sau evacuare. Potrivit Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, starea mijloacelor de alarmare a populatiei este „buna”, in ciuda faptului ca sunt in functiune din 1974, iar o parte din ele ar trebui inlocuite cu mijloace moderne de avertizare. „Adaposturile publice de protectie civila de pe raza municipiului au fost verificate trimestrial de catre personalul Primariei, impreuna cu un reprezentant al pompierilor”, se mai arata in raport. In cazul unor dezastre, actiunea de evacuare a populatiei va fi decisa de catre primar sau prefect.