Vicepremierul Dan Nica a cerut Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energie reducerea tarifului pentru la iluminatul public pe timp de noapte. Demnitarul a spus ca ar dori ca pretul sa fie mai mic “de 100 de ori”, intrucat foarte multe primarii din tara sunt nevoite sa intrerupa acest serviciu.
La nivelul judetului Salaj, cel putin deocamdata, nici o primarie nu a ajuns in incapacitate de plata, ne-a declarat Viorel Pop, directorul Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Zalau. Totusi, doua din totalul celor 57 de comune figureaza cu facturi restante la plata energiei electrice consumate pentru iluminatul public. Este vorba despre Sarmasag si Horoatu Crasnei, cu 2.962 de lei, respectiv 3.125 de lei. Ambele datorii sunt mai vechi de 50 de zile, primariile comunelor amintite fiind, de altfel, preavizate. “Cinci localitati din comuna Sarmasag si alte cinci din Horoatu Crasnei sunt scadente la deconectare. In cazul in care primariile de care apartin nu isi vor plati restantele pana saptamana viitoare, localitatile in cauza risca sa ramana in bezna”, ne-a declarat reprezentantul AFEE Zalau.
Acesta a mai spus ca nu ar fi pentru prima data cand furnizorul sisteaza alimentarea cu curent electric a strazilor din localitatile cu datorii. Viorel Pop este de parere ca unele primarii ajung in situatii de acest gen fie pentru ca omit plata facturilor, fie din cauza gestionarii necorespunzatoare a bugetului.
Contactat, alesul de la Horoatu Crasnei, Iosif Simon, ne-a spus: “Daca este asa, este problema noastra personala. Eu, insa, nu cunosc situatia”. Edilii din Sarmasag ne-au cerut un ragaz pentru a se “documenta^ asupra subiectului, dupa care viceprimarul Csobanka Istvan a recunoscut existanta datoriei: “Stiu ca riscam sa fim debransati. Avem ceva probleme cu banii, pentru ca nu am incasat suficienti bani la bugetul local din taxe si impozite. O sa facem tot posibilul sa ne platit restanta curand”.
Zalaul, consumator fruntas
Dupa cum era de asteptat, cele mai grase facturi le plateste Primaria Zalau. Potrivit reprezentantilor Biroului de Presa, cheltuiala medie lunara pentru iluminatul public din municipiu se ridica la 82.000 de lei. In lunile de iarna, valoarea facturilor poate depasi 110.000 de lei.
La Simleu Silvaniei, spune primarul Septimiu Turcas, media lunara este de 23.000 de lei. Eugen Balanean, prim-edilul orasului Jibou, ne-a declarat ca, in fiecare luna, primaria achita, in medie, 20.000 de lei, reprezentand contravaloarea energiei electrice consumate pentru iluminarea spatiilor publice.
Sefii administratiilor locale saluta initiativa vicepremierului, fiind de parere ca orice economie facuta la buget mai ales acum, in perioada de criza, este bine-venita. Primarul de Jibou sustine ca diminuarea tarifului practicat de Electrica ar fi mai mult decat necesar, mai ales ca furnizorul refuza sa intervina in cazul unor probleme. “Sub pretextul ca este domeniu public, asadar administrat de primarie, cei de la Electrica nu ne mai asigura interventiile in toate cazurile cu probleme si ne sugereaza sa ne descurcam singuri. Ca urmare, investitiile de intretinere trebuie sa se suportam din bugetul propriu”, afirma nemultumit Balanean.
Tarif special pe timp de noapte
In timp ce majoritatea agentilor economici platesc 0,4418 lei/Kwh, administratiile locale beneficiaza de un tarif special pentru energia consumata pentru iluminatul public. Mai exact, spune, Pop, sunt tarife diferentiate pe timp de zi si noapte. Daca pentru curentul consumat in intervalul orar 07.00-22.00, primariile trebuie sa plateasca 0,4785 lei/Kwh, pe timp de noapte, mai exact intre 22.00 si 07.00, tariful este aproape la jumatate (0,2823 lei/Kwh).