Chiar dacă Guvernul va elimina subvenţia la căldură, compania romano-maghiară promite că nu va fi influenţat preţul energiei termice.
Şeful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a anunţat că „Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central pană la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru incălzire acordate persoanelor defavorizate”. „Există diferite subvenţii pentru incălzire. Ajutorul de incălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămane la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, insă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine in cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru incălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate incă in considerare”, a precizat Franks.
In ce priveşte acordul incheiat intre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional privind eliminarea subvenţiilor de stat la energia termică, RFV Distriterm, compania care asigură căldură in sistem centralizat in Municipiul Zalău, susţine că „eliminarea subvenţiei de stat pentru energia termică, propusă de Guvern nu va influenţa preţul energiei termice facturate populaţiei”. „Modificarea preţului nu se va reflecta pe facturile consumatorilor nici in cazul in care se va proceda la eliminarea subvenţiei la energia termică, conform inţelegerii dintre Guvern şi reprezentanţii FMI.
La Zalău, RFV Distriterm facturează in continuare către populaţie cu preţul de 170 lei gigacaloria, aprobat in luna ianuarie al anului curent”, se arată intr-un comunicat de presă remis de către RFV. Reprezentanţii RFV susţin că „datorită modernizării sistemului de termoficare şi investiţiilor incepand cu vara anului acesta, alimentarea cu energie termică pentru incălzire şi apă caldă de consum va deveni mai eficientă, rezultand in reducerea considerabilă a cheltuielilor”.