Avem 15 camere agricole zonale, dar nu avem ce face cu ele. Nu-s norme de aplicare.
Chiar dacă secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu dădea ca termen de intrare in funcţiune a camerelor agricole luna iunie a acestui an, nimic nu va fi de asta cum nu-i suflare de om mort. Spun aceasta pentru că la intalnirea de ieri a Comitetului Judeţean de Iniţiativă cu reprezentanţii presei locale multe probleme au rămas in palcuri dese de ceaţă. Virgil Ţurcaş preşedintele comitetului, Ioan Bujiţă, vicepreşedinte şi Dorel Seichei, secretar au aruncat maţa in ograda vecinului dand vina pe faptul că incă n-au apărut Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 283/2010 – Legea camerelor agricole. Altfel spus avem camere agricole dar nu avem ce face cu ele.
Nu vor beneficia toţi agricultorii
Intr-adevăr la nivel de judeţ avem 15 camere agricole zonale structurate teritorial după circumscripţiile electorale. Fiecare cameră trebuie să aibă cel puţin o mie de fermieri. Acestia sunt identificaţi din baza de date a APIA- Centrul judeţean Sălaj. Numai că in baza de date a APIA nu intră cei cu terenuri sub un hectar ori care au parcele mai mici de 30 de ari. Nici cei cu teren forestier mai mic de 0,5 hectare nu sunt alipiţi la numărul fermierilor. Se mai ştie că din structura de conducere a camerei agricole zonale vor face parte nouă fermieri, membri plini şi cinci supleanţi. Aceştia nu vor fi remuneraţi. Deci vor face un voluntariat de caţiva ani pană se vor sătura şi vor lăsa dracului camera agricolă, văzandu-şi de pămantul şi de vitele sale. Aceştia vor fi aleşi de către fermieri. Se mai ştie că remuneraţi vor fi doar specialiştii din agricultură, adică actualii angajaţi ai Camerei Agricole Judeţene, care se vor risipi prin tot judeţul cei cu pile mai mici şi vor rămane la centrul de judeţ cei cu pile barosane.
Mai e mult pană departe
Virgil Ţurcaş susţine că vor avea loc modificări ale legislaţiei privind camerele agricole. Il credem pentru că e prea multă nebuloasă in Legea nr. 283. In primul rand nu există o interfaţă care să facă legătura, adică să negocieze cu autorităţile locale, cu Ministerul Agriculturii şi chiar cu Guvernul. Apoi nu se ştie cum se vor face şi cu ce bani alegerile pentru camerele agricole zonale, judeţene, regionale. Statul bugetează doar doi ani camerele agricole. Pe urmă? Vor fi dispuşi ţăranii să cotizeze specialiştii de la camerele agricole, indiferent de rang? Ce beneficiu vor avea agricultorii după camerele agricole? Că de sfaturi e plin podul ţăranilor. Şi mai ales de sfaturi pe bani.Umblă zvonuri că unii fermieri nici nu vor să audă de camerele agricole E bine totuşi că s-a impărţit judeţul in camere agricole zonale. Numai că nu se ştie cand acestea vor deveni şi funcţionale. Pentru că mai este mult pană departe…
Avem camere agricole zonale. Şi ce dacă!
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...