Populaţia stabilă a Romaniei este de 19.043.767 de persoane, cetăţeni romani şi străini cu domiciliul sau reşedinţa in Romania, dintre care 9.764.011, respectiv 51,3%, sunt femei, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensămantului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Comisia Centrală pentru Recensămantul Populaţiei şi Locuinţelor a comunucat, vineri, că din datele preliminare centralizate rezultă că populaţia stabilă a Romaniei este de 19.043.767 de persoane.
Populaţia feminină este majoritară, reprezentand 51,3%, respectiv 9.764.011 din populaţia stabilă preliminară.
Mai mult de jumătate dintre bărbaţi (51,8%) şi dintre femei (53,7%) locuiesc in municipii şi oraşe.
La nivelul intregii ţări, densitatea populaţiei este de 79,9 locuitori pe kilometrul pătrat.
Judeţele cel mai dens populate sunt Ilfov (230,1 loc/kmp), Prahova (156,0 loc/kmp), Iaşi (132,1 loc/kmp), Damboviţa (123,8 loc/kmp), Galaţi (113,6 loc/kmp), Cluj (98,8 loc/kmp), Braşov (94,2 loc/kmp) şi Constanţa (89,2 loc/kmp).
Densităţile cele mai scăzute s-au inregistrat in judeţele Tulcea (23,7 loc/kmp), Caraş-Severin (32,2 loc/kmp), Harghita (45,9 loc/kmp), Mehedinţi (51,6 loc/kmp) Bistriţa-Năsăud (51,9 loc/kmp), Arad (52,8 loc/kmp), Alba (52,4 loc/kmp) şi Covasna (55,6 loc/kmp).
Procentajul locuinţelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezintă 2,8% din totalul locuinţelor, adică circa un milion de persoane, cuprinzand populaţia plecată in străinătate – intreaga familie – pentru care nu a avut cine să ii declare in ţară şi populaţia necontactată.
Procente mai ridicate (in total număr de locuinţe la nivelul localităţii) s-au inregistrat la nivelul oraşelor mari: Bucureşti (6,0%), Timişoara (5,8%), Iaşi (3,0%), Constanţa (2,9%).
„In consecinţă, rezultatele preliminare vor suferi modificări in procesul de prelucrare şi finalizare a numărului populaţiei Romaniei prin operaţii de corectare/imputare, urmărind determinarea mai exactă a numărului persoanelor nerecenzate şi includerea lor, pe de o parte, in populaţia stabilă şi, pe de altă parte, prin coroborare cu alte surse de date, in estimarea numărului de emigranţi”, a precizat Comisia Centrală pentru Recensămantul Populaţiei şi Locuinţelor.
Rezultatele definitive ale Recensămantului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 vor fi anunţate in semestrul al doilea al anului 2013.
Datele preliminare (ca şi cele provizorii) ale recensămantului s-au obţinut prin prelucrarea principalilor indicatori statistici incluşi in tabelele centralizatoare, intocmite de către recenzori după perioada de colectare a datelor, pentru cele 105,5 mii sectoare de recensămant, a precizat sursa citată, intr-un comunicat de presă remis vineri.
Recensămantul populaţiei şi al locuinţelor din Romania din anul 2011 s-a realizat in conformitate cu recomandările Conferinţei Statisticienilor Europeni pentru runda 2010 a recensămintelor populaţiei şi locuinţelor2 şi ale Regulamentulului (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind recensămantul populaţiei şi locuinţelor.
Conform acestor recomandări, populaţia stabilă a Romaniei include: persoanele de cetăţenie romană, străină sau fără cetăţenie cu domiciliul in Romania care, la momentul recensămantului, se aflau pe teritoriul ţării (persoane prezente) sau erau temporar absente, fiind plecate in străinătate pentru o perioadă mai mică de 12 luni; persoanele de cetăţenie romană, străină sau fără cetăţenie venite pe teritoriul ţării pentru o perioadă de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a rămane o perioadă de cel puţin 12 luni (la lucru, in căutarea unui loc de muncă, la studii, in interes de afaceri etc.) care aveau doar reşedinţa in Romania; persoanele de cetăţenie romană plecate in străinătate in cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare şi al reprezentanţelor comerciale romaneşti din străinătate.
Conform definiţiei internaţionale, nu au fost cuprinse in populaţia stabilă a ţării: persoanele de cetăţenie romană, străină sau fără cetăţenie cu domiciliul in Romania plecate in străinătate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a rămane in străinătate o perioadă de cel puţin 12 luni: la lucru, in căutarea unui loc de muncă, la studii, in interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioadă indelungată); persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie venite in Romania pentru o perioadă mai mică de 12 luni (persoane temporar prezente).
In conformitate cu recomandările internaţionale, nu au făcut obiectul recensămantului şi nu au fost inregistrate la recensămant: cetăţenii străini prezenţi in Romania in cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare şi al reprezentanţelor comerciale străine in Romania; cetăţenii străini prezenţi ocazional in Romania la momentul critic al recensămantului, pentru diverse scopuri: afaceri, turism etc., veniţi pentru o perioadă mai mică de 12 luni, care nu aveau domiciliul sau reşedinţa in Romania.
Au făcut obiectul recensămantului, dar nu au putut fi inregistrate in formularele individuale şi nici in centralizatoare: persoanele de cetăţenie romană, străină sau fără cetăţenie cu domiciliul in Romania, care la momentul critic al recensămantului erau plecate cu intreaga familie in străinătate şi pentru care nu au existat alte persoane (in ţară) care să declare existenţa lor; persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, prin evitarea vizitelor personalului de
recensămant (populaţie necontactată), a precizat Comisia Centrală pentru Recensămantul Populaţiei şi Locuinţelor.
Recensămantul Populaţiei şi Locuinţelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensămantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu inceputul anului 2014.