Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională, după soluţionarea contestaţiilor, au fost afişate ieri pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj. Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, 283 de contestaţii au fost depuse de elevi, din care 206 la limba română, 66 la matematică şi 11 la limba maternă. Din acestea, 78 au fost admise, respectiv 63 la limba română şi 15 la matematică. Procentul de promovabilitate înainte de depunerea contestaţiilor a fost de 68,4 la sută, urmând să se stabilească dacă procentul a crescut în urma contestaţiilor.
Numărul de elevi care au promovat Evaluarea Naţională cu zece a rămas acelaşi după rezolvarea contestaţiilor. Aşadar, Sălajul are patru elevi anul acesta cu zece la Evaluarea Naţională, cu şase mai puţin faţă de anul trecut. Este vorba de Ioana Costache, Maria Costache şi Roxana Rad de la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Zalău şi de Andreea Cotoară de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău.
23 de elevi au obţinut nota zece la limba română, toţi fiind din mediul urban, iar cinci au luat nota zece la limba maternă, din care doi din mediul urban şi trei din mediul rural. La matematică, 45 de elevi au obţinut nota zece, din care 39 din mediul urban şi şase din mediul rural.
Pe tranşe de medii, cei mai mulţi candidaţi au reuşit să obţină note cuprinse între intervalul 7 – 7,99, şi anume 334 de elevi. Cu note cuprinse între intervalul 1 – 1,99, sunt 36 de elevi. 200 de elevi au reuşit să obţină note între 9 – 9,99, spre deosebire de anul trecut, când numărul de elevi care obţinut note între 9 – 9,99 a fost 373.
Noutatea de anul acesta este faptul că notele de la Evaluarea Naţională contează în proporţie de 75 la sută, iar mediile din gimnaziu doar 25 la sută. Rezultă că notele de admitere la liceu vor fi mai mici, având în vedere că notele de la Evaluarea Naţională au o pondere mai mare în calculul mediei de admitere la liceu. Elevii îşi pot calcula media de admi-tere la liceu folosind formula: MA=(ABS+3EN)/4, unde MA reprezintă media de admitere, ABS media generală de absolvire a claselor V – VIII, iar EN media generală obţinută la Evaluarea Naţională.

252 de locuri la CNS

Le punem la dispoziţie elevilor oferta liceelor pe anul şcolar 2014 – 2015, precum şi ultima medie cu care s-a intrat anul trecut.
Cel mai prestigios liceu din Zalău, Colegiul Naţional “Silvania”, scoate la bătaie 252 de locuri, din care 140 de locuri la specializarea Matematică – Informatică (28 pentru secţia maghiară), 28 de locuri la specializarea Matematică – Informatică biligv engleză, 56 de locuri la specializarea Ştiinţele naturii (28 pentru secţia maghiară) şi 28 de locuri pentru specializarea Filologie. Ultima medie cu care s-a intrat anul trecut a fost 9.28 la specializarea “Matematică – Informatică”.

Filologie şi pedagogie la “Gheorghe Şincai”

 Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” oferă elevilor locuri la secţia română pentru trei clase la specializările Filologie engleză intensiv (o clasă – 28 de locuri), Filologie franceză intensiv (o clasă) şi Ştiinţe sociale (o clasă). La secţia maghiară, elevii se pot înscrie la Filologie limbi străine (o clasă). Oferta liceului include şi două clase (una la secţie română şi una la secţia maghiară) la filiera vocaţională, profil Pedagogic, specializarea Învăţători-educatoare. Ultima medie de admitere a fost anul trecut 8.30, la “Ştiinte Sociale”.

Specializări tehnice la API

 Oferta Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” include două clase la profil real specializarea Matematică-Informatică, trei clase la profil servicii specializarea Tehnician în activităţi economice. Oferta include şi patru clase la profil tehnic, din care două la domeniul Electronică şi automatizări, una la domeniul Electromecanic şi una la domeniul Mecanic. Ultima medie cu care s-a intrat a fost 6,32, la profil tehnic, specializarea “Mecanică”.

La “Mihai Viteazu” şi la “Voievodul Gelu” se intră cu medii sub 5stop_coloana

 Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” oferă elevilor cinci clase pentru învăţământul liceal, cursuri de zi, fiecare clasă având 28 de locuri. Elevii pot alege între specializările Ştiinţe ale naturii, Tehnician în administraţie, Tehnician mecatronist, Tehnician în automatizări sau Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii. Cei care doresc să meargă la frecvenţă redusă, pot alege specializarea Ştiinţe ale naturii (o clasă). Oferta liceului include şi o clasă de învăţământ profesional de stat în domeniul Construcţii, instalaţii şi lucrări publice, specializarea Instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze. Anul trecut au fost adminşi elevi şi cu medii sub cinci.
Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” are la dispoziţie patru clase pentru învăţământul liceal, cursuri de zi. O clasă (28 locuri) la filiera teoretică la specializarea Ştiinţe ale Naturii, două clase la filiera tehnologică – profil Servicii şi o clasă la filiera tehnologică – profil Tehnic. Liceul oferă şi trei clase pentru şcoala profesională, din care două la domeniu Comerţ (una la secţia română şi una la secţia maghiară) şi o clasă la domeniul Turism şi alimentaţie/Bucătar. Anul trecut au fost adminşi elevi şi cu medii sub cinci.

Sport şi artă la “Avram Iancu” şi la “Ioan Sima”

 La filiera vocaţională, Liceul Sportiv “Avram Iancu” oferă o clasă la profil sportiv, secţia română.
28 de locuri sunt diponibile la Liceul de Artă “Ioan Sima”, câte 14 pentru fiecare specializare, şi anume Muzi- că şi Arte plastice şi decorative.
De asemenea, Liceul Ortodox “Sf. Nicolae” a pus la dispoziţie 28 de locuri, profil teologic vocaţional.
La secţia maghiară, Liceul Reformat “Wesselenyi” a dat spre ocupare 28 de locuri la specializarea Mate-matică-Informatică, 28 de locuri Filologie şi 28 de locuri la specilizarea Teologie reformată. Ultima medie cu care s-a intrat anul trecut a fost 6,27 la Matematică-Informatică.

CNSB din Şimleu are specializări diverse

 Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei are cinci clase a câte 28 de locuri la filiera teoretică, din care două la profil umanist – una la Filologie intensiv engleză secţia română şi una la Filologie secţia maghiară şi trei clase la profil real – una la Matematică-Informatică intensiv engleză (secţia română), una la Matematică-Informatică (secţia maghiară) şi una la Ştiinţe ale naturii. Oferta include şi o clasă la filiera tehnologică, profil servicii specializarea Tehnician în activităţi economice. Ultima medie cu care s-a intrat a fost 7,54, la Matematică-Informatică.

Înscrierile la liceu încep vineri

 Înscrierile la liceu se vor face în perioada 4 – 9 iulie, când absolvenţii clasei a VIII-a vor completa în fişele de înscriere opţiunile pentru liceul în care doresc să-şi continue studiile. Aceste informaţii vor fi introduse în baza naţională de date şi vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării computerizate. Între 17 şi 25 iulie, candidaţii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admişi, conform repartizării computerizate. A doua etapă a admiterii la liceu debutează pe 16 iulie, pentru ca pe 24 iulie să aibă loc efectiv distribuirea computerizată a candidaţilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, se pot înscrie la liceu şi elevii care au obţinut medii sub cinci la Evaluarea Naţională