Dupa ce le-a luat ceva timp medicilor salajeni sa se obisnuiasca cu prescrierea retetelor electronice si au inceput sa le foloseasca, o evaluare a programului informatic de prescriere a retetelor realizata de reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj dovedeste faptul ca programul functioneaza cam greu in anumite perioade ale lunii, in anumite intervale orare, deoarece este suprasolicitat.
Marius Tautu, presedintele-director interimar al CJAS Salaj a declarat pentru Graiul Salajului ca a redactat o adresa catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin care ii informeaza ca Sistemul Informatic Unic Integrat are deficiente. Mai exact, Tautu le spune celor de la Bucuresti ca eliberarea unei retete electronice dureaza mai mult decat ar trebui, iar pacientii asteapta mai mult, atat la cabinetele medicilor de familie sau ale specialistilor, cat si la farmacie. Problemele apar in fiecare luna, in jurul datelor 1,15, 20, cand furnizorii de servicii medicale – medicii, spitalele, farmaciile – isi raporteaza activitatea catre Casa.
„Toti medicii din Salaj au inceput sa elibereze retete electronice si avem mai multe retete de acest gen eliberate in mediul urban. Dar avem probleme prin faptul ca, in perioada 1-15-20 a fiecarei luni, in intervalul orar 10.30-16.00, cand se fac raportarile, programul SIUI este foarte aglomerat si merge mai greu. Acest lucru nu ar trebui sa se intample si am considerat ca trebuie sa transmitem o adresa la CNAS si sa-i informam. Daca nu le spunem ce deficiente sunt, ei nu au cum sa rezolve problema”, spune Marius Tautu.
Presedintele subliniaza ca si farmaciile pot intampina aceeasi problema. Daca reteta se incarca foarte greu in sistem, la farmacii nu poate fi vizualizata si, in consecinta, pacientul trebuie sa astepte dupa medicamente pana cand se deblocheaza sistemul si se poate vizualiza reteta. In aceste conditii, medicii prefera sa elibereze clasicele retete pe hartie, ceea ce duce la ineficienta cheltuielilor pentru implementarea programului de eliberare a retetelor electronice.
Amintim ca programul SIUI a fost implementat de CNAS in anul 2010 si ceea ce s-a dorit a fi cel mai performant program informatic existent s-a dovedit a avea foarte multe deficiente. Chiar in primele zile de la lansare, programul s-a blocat, desi CNAS a cheltuit pana in prezent 104 milioane de euro pentru implementarea programului. Asta in conditiile in care contractul initial prevedea costuri de 74 de milioane de euro, iar mai apoi, prin acte aditionale, costurile s-au majorat cu aproximativ 33 la suta.
Retetele electronice sunt o pacoste din cauza programului informatic SIUI
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...