In urma cu cativa ani aflandu-se in vizita in Romania, Papa Paul al II-lea spunea ca „a pasit pe taramul ingerilor”. Printul Charles al Marii Britanii, trecand prin zona Horezu si vazand cum din lut se zamislesc oale si strachini, afirma ca „e cea mai de pret avutie a unui popor, acest tezaur de aur cenusiu pe care il gazduieste satul romanesc”. Este experimentat si cunoscut faptul ca satul , pastrator de randuieli, traditii si obiceiuri, acest altar al neamului ii certifica oricarei natiuni vesnicirea. Altfel spus, durata in virtutea careia se defineste un popor. Din pacate, strabatand furtunile ultimelor decenii (comunism, capitalism feroce), obiditi si umiliti de o soarta potrivnica, romanii s-au abandonat pe sine. Speram vremelnic. Cei care ne conduc sunt prea prinsi in itele propriilor invarteli ca sa vada acest fenomen. Insa falsificarea ori mistificarea istoriei unui neam s-a dovedit de cand e lumea lume ca nu poate tine piept timpului. Discutand zilele trecute cu un primar salajean, imi spunea vizibil fericit, ca pentru comunitatea pe care o pastoreste, paradoxal, criza economica aduce unele…beneficii. Si anume, ca dupa ce s-au ratacit goniti de realitatile actuale dureroase, oamenii si in speta tinerii simt nevoia de regasire de sine. Cum s-ar spune, de voie de nevoie, ei se intorc la matca, la modelele lasate lor mostenire de zecile de generatii care le-au premers. A ne intoarce la obarsii, la radacini, asta nu inseamna ca nu suntem deschisi unei Europe unite, ca nu trebuie sa ne adaptam pasii pe cararuia spre civilizatie si progres. Dar nici nu putem lasa sa ne pierdem valorile in tulburele ocean al globalizarii, asa cum ar dori altii. A ne intoarce in batatura strabuna, acolo unde am avut norocul de a vedea lumina zilei este sansa, impresionanta sansa a neamului romanesc. Nadajduiesc ca romanii, marea majoritate a romanilor, isteti fiind din fire, isi dau seama de aceasta realitate si incep sa dibuiasca sensul istoriei.
Reintoarcerea in batatura
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...